Projekti
437 ogledov

Najprej mu ponudite perutnino

hranjenje Shutterstock
Uvajanje mesa v dojenčkovo prehrano je izjemno pomembno, predvsem zaradi velike vsebnosti železa. Začnite s perutnino in nadaljujte z rdečim mesom.

Uvajanje goste hrane pri dojenčkih je nova pomembna prelomnica v otrokovem razvoju. Mnenja, kdaj ponuditi dojenčku prvo meso, so različna. Večinoma so si pediatri enotni, da se uvajanje mesa začne najkasneje po sedmem mesecu, nove smernice nakazujejo že na šesti mesec starosti. Vsi pa so si enotni, da začnemo najprej z lahko prebavljivim piščancem ali puranom, ki bosta dojenčkov prebavni sistem manj obremenila kot rdeče meso.

Bogata z beljakovinami

Čeprav sta piščanec in puran lahko prebavljiva, sta oba bogata z beljakovinami, zato moramo biti na začetku z uvajanjem zelo previdni. Najbolje je, če kuhanega piščanca ali purana postopoma dodajamo v že preverjene zelenjavne kašice. Na začetku ga ponudite le enkrat na dan v manjših količinah. Ko se bo dojenček mesa navadil in nanj ne bo imel nobenih reakcij, mu ga ponujamo redno dvakrat do trikrat na teden. Že čez nekaj tednov lahko začnemo tudi z uvajanjem rdečega mesa. Dojenčkom namreč pogosto primanjkuje železa, ki ga bodo zagotovile zadostne količine mesa. Železo je zelo pomembno na razvoj možganov in otroci ga najbolj potrebujejo prav v obdobju med šestimi meseci in dvema letoma. Pomanjkanje železa v tem obdobju lahko negativno vpliva na spomin, zmožnost koncentracije in učenja v poznejših letih.

Kakšno meso izbrati

Ko izbirate prvo meso, izberite puste dele. Najbolje je, če kupite puranja prsa, ki vsebujejo veliko hranilnih snovi. Lahko izberete tudi piščančja prsa ali piščančja bedra. Pred pripravo vedno odstranite odvečno kožo. Za prve kašice meso kar zmeljemo, saj ga bomo tako najlažje mešali z zelenjavo, dojenčki pa ga bodo lažje pogoltnili. Poleg zelenjave lahko prvo meso mešate tudi z jabolki.

Ker je s pripravami veliko dela in ker naši dojenčki od začetka pojedo le majhne obroke, bo najlažje, če boste zelenjavno-mesne kašice naredili na zalogo. Kuhano meso v kombinaciji z zelenjavo kar zamrznite, kašice pa nato uporabite v roku nekaj tednov. Hrane ne pogrevajte v mikrovalovni pečici, pač pa v posodi. Po perutnini začnite z uvajanjem rdečega mesa, a dojenčkom nikar ne ponujajte svinjine, ker so nanjo pogosto alergični. Izogibajte se tudi predelanim mesninam, ki imajo preveč začimb, soli in drugih dodatkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.