Projekti
1 ogledov

Nori na hokej

Latvijski navijači spadajo med najbolj "nore". Žurnal24 main
Začelo se je! Prvi dan svetovnega prvenstva je za nami in če gre soditi po njem, bosta naslednja dva tedna še kako zanimiva. Pa ne samo na ledu.

Tekmovalni vidik bo obdelan v drugi rubriki, tu pa vam bom poskušal na kratko opisati navijaško vzdušje, ki je zajelo Halifax. Ulice središča pokrajine Nova Scottia so polne bolj ali manj izvirnih navijačev, ki jih prepoznaš po dresih ali šalih. Prav vsaka od osmih držav, ki igrajo tu, ima svoje navijače. Domačinov ni treba posebej omenjati, gostinci in trgovci pa si zadovoljno manejo roke ob pogledu na finske, slovaške, nemške, norveške, latvijske in slovenske zaljubljence v najhitrejši moštveni šport. Nič čudnega ni, da v Halifaxu že februarja ni bilo mogoče dobiti proste sobe med prvim in 14. majem. Vsi hoteli, več kot 20 jih je, so polno zasedeni.


Slavnostno odprtje svetovnega prvenstva © AFP

 
Latvijci so zmagovalci
Čeprav so latvijski hokejisti sinoči z 0:4 izgubili z Američani , so njihovi navijači veliki zmagovalci. Na tribunah dvorane Metro Centre Arena se jih je zbralo skorajda tisoč in ustvarili so odlično vzdušje. Vsi – moški, ženske in otroci – so v tistih dveh urah glas pustili na tribunah, medtem ko se Američanov praktično ni slišalo. Latvijci pa niso zmagali le v številčnosti. Prvo mesto so brez konkurence osvojili tudi v izvirnosti in popitem alkoholu. Mnogo se jih je našemilo v klovne, kar je očitno latvijski običaj. Našli pa so se tudi taki, ki so zaradi kanadskega piva omagali še pred začetkom tekme. O temperamentnem slovanskem značaju sem se prepričal tudi sam. Kot sem omenil, jih je v Halifax pripotovalo okrog tisoč. In ni čudno, da jih srečuješ na vsakem koraku. Nekaj jih je tudi v "mojem" hotelu. Prednjači neki Arvids , vsaj tako sklepam, da mu je ime, ker ga tako kličejo kolegi. Gre za možaka sredi petdesetih let, obilne postave, ki že dva dni po hotelu in mestu paradira v trenirki latvijske reprezentance. Najprej se je razjezil na receptorja, ker ga je dal v sobo še z dvema rojakoma, nato pa je na zajtrku povzdignil glas, ker ni mogel popiti piva.

In kje so Slovenci ? Sodeč po prvem dnevu nekje v sredini. Več kot dvesto jih je bilo v dvorani na tekmi s Kanadčani , vsi so bili oblečeni v prepoznavne modre in bele drese z risom na prsih. Nekajkrat so preglasili domače občinstvo, več priložnosti pa bodo imeli v nedeljo proti Američanom. Teh v Halifaxu ni prav veliko.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.