Projekti
5 ogledov

Odmor za elektriko iz sonca

elektrarne Žurnal24 main
Imamo že več sončne elektrike, kot je cilj do leta 2020, pri vetru pa še vedno ničlo.

Na področju sončnih elektrarn že presegamo načrt, ki smo si ga zadali do leta 2020, so potrdili na ministrstvu za infrastrukturo in prostor. Do leta 2020 naj bi imeli za 139 megavatov elektrarn, že junija pa smo jih menda imeli za 170. "To, da so cilji izpolnjeni za toliko naprej, je nevarnost. Izogniti se je treba sončnemu balonu. Najslabše, kar bi se lahko zgodilo, je, da bi za obstoječe sončne elektrarne zmanjkalo denarja," opozarja predsednik uprave Gen-I Robert Golob.
Lani smo za podpore porabili 69,5 milijona evrov, letos jih bo potrebnih sto, prihodnje leto pa že 130 milijonov evrov, pravijo na ministrstvu.

"Treba si je vzeti premor in se v tem času odločiti, kako naprej. Ali zvišati cilje in za podporo zagotoviti denar ali pa radikalno zmanjšati podpore za nove sončne elektrarne in tako upočasniti gradnjo novih, denar pa preusmeriti na področja, na katerih cilji niso izpolnjeni. To so predvsem vetrna energija, kjer imamo eno samo vetrnico (česa takega ni nikjer na svetu), male hidroelektrarne in mali sistemi daljinskega ogrevanja na biomaso," meni Golob. S popravki energetskega zakona naj bi država uvedla razpis za omejena sredstva za podpore, so včeraj poročale Finance. Doslej so podporo dobile vse, ker je pri sončnih elektrarnah visoka, pa je začelo 
zmanjkovati denarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.