Projekti
5 ogledov

Povezava naj bo varna

kartica Anže Petkovšek
Nasveti za brezskrbno uporabo spletnih trgovin.

Splet. "Pri plačevanju s kreditnimi karticami morate paziti, da to poteka prek varne povezave. Kadar je povezava varna, vam brskalnik v spletni vrstici prikaže zaklenjeno ključavnico. Če vam pred plačilom brskalnik javi, da ne prepozna podpisnika certifikata, potem je to jasen znak, da nekaj ni v redu," poudarjajo v centru za posredovanje pri omrežnih incidentih (SI-CERT), ki deluje pod okriljem Arnesa. Zakon o plačilnih storitvah in sistemih sicer omejuje uporabnikovo odgovornost za neodobrene plačilne transakcije. Uporabnik sam krije izgubo zneskov do največ 150 evrov, razen ko gre za hudo malomarnost uporabnika.
Na zvezi potrošnikov svetujejo, da pred nakupom med drugim preverite:

  • lastnika domene;
  • izkušnje, ki jih imajo s spletno trgovino drugi uporabniki (forumi in družbena omrežja);
  • sedež spletne trgovine (če je zunaj Evropske unije, boste morali plačati tudi carino);
  • ali osebne podatke posredujete v varnem okolju;
  • ceno (če je prenizka, je velika verjetnost, da gre za prevaro).

Gorazd Božič iz SI-CERT še opozarja, da morate biti izjemno previdni, ko spletni prodajalec zahteva plačilo prek sistema Western Union ali MoneyGram. "Pri teh sistemih gre za hitra gotovinska plačila, ki jih radi uporabljajo goljufi, saj je transakcije praktično nemogoče preklicati ali izslediti goljufa, ki je dvignil nakazan denar," poudarja Božič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.