Projekti
7 ogledov

Pregled glasbenih dogodkov 2007

Koncertni maraton Siddharte zagotovo velja za koncertni vrhunec leta 2007. Žurnal24 main
Koncerti in festivali, ki so zaznamovali leto 2007, so zagotovo Siddhartin maraton, Pink, Il Divo, obisk 50 Centa, Rolling Stones v Riu de Janeiru, Live Earth ...

Koncerti v Sloveniji

SIDDHARTA
Z nagrado viktor v roki so se fantje v začetku leta podali na klubsko turnejo, zaigrali na nekaterih poletnih festivalih, bili znova nominirani za Best Adriatic Act na MTV in koncertno sezono sklenili z odmevnim nastopom v Izštekanih na Valu 202 in koncertnim maratonom v Hali Tivoli. Prav omenjena dogodka sta bila zanje tako posebna, da so se ju odločili podoživeti z izidom dveh živih albumov.

PANKRTI 30 let
Skupina Pankrti je v razprodanem Tivoliju 1. decembra po dvajsetletnem premoru uprizorila nostalgičen povratek na koncertne odre. Posebnost koncerta je bil gostujoči češki kitarist svetovnega slovesa Ivan Kral (igral je s Patti Smith in Iggyjem Popom).

Neisha je v Cankarjevem domu dokazala, zakaj je trenutno v samem vrhu slovenske glasbene scene. © Boštjan Tacol

 

NEISHA
Pevka, pianistka in skladateljica Neisha je dve leti po prvencu Neisha, ki jo je dobesedno izstrelil v slovenski glasbeni vrh, izdala drugi album Nor je ta svet. Skupaj s starimi uspešnicami jih je 27.11. predstavila v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Kakor v Kranjski Gori je tudi tukaj nastop sklenila z elektronskim strategom Valentinom Kanzianijem.

BIG FOOT MAMA
Legende slovenske rock scene so izdale nov album Važn, da zadane. Čeprav nekateri vztrajno ponavljajo, da so vse njihove pesmi iste, je ravno to čar albuma: različne misli so predstavljene na podoben način, kar dokazuje pestrost njihovega lirično-epskega izražanja v študentsko-srednješolskih besedilih – vsa je napisal Steržaj – ki so še vedno nalezljiva zlasti v refrenih.

Skupina Tide igra zanimivo mešanico različnih slogov popularne glasbe. 
© BOBO

 
TIDE
Predstavniki primorske skupine Tide so izdali nov album Nothing To Lose. Tudi sicer je prvi singel Waiting for the Rain deležen zelo dobrega sprejema pri poslušalcih in radio postajah. Tide so se s prvencem Seven Days kmalu po izidu uvrstili med najbolje prodajane albume v Sloveniji. Skupina igra zanimivo mešanico različnih slogov popularne glasbe.

LEAF-FAT
Ljubljanska zasedba Leaf-fat je izdala nov album z naslovom Rock Paper Scissors. Ljubljanska zasedba Leaf-fat je svojo glasbeno pot začela kot srednješolski punk-rock bend julija leta 2001. Sprva so s preigravanjem preprostega punk-rocka spominjali na kalifornijsko skupino Blink 182, vendar so kmalu postali vodilni ljubljanski emo-screamo-punk-rock band.

Balkanski virtuoz je Tivoli napolnil do zadnjega kotička. © BOBO

 
MAGNIFICO
30. novembra je v izjemni nakladi 100.000 izvodov izšla nova plošča priljubljenega Magnifica z naslovom Grande Finale. Že s prejšnjim albumom Export-Import je Magnifico poskrbel za presežke. Plošča namreč ni bila izjemno priljubljena le v Sloveniji, pač pa tudi v kar 49 državah po svetu. Z novo zasedbo je 23. decembra nastopil v ljubljanski dvorani Tivoli, 25. decembra pa še v mariborski Festivalni dvorani.

Bryan Ferry
V malo dvorano ljubljanske Hale Tivoli je nekaj več kot tisoč obiskovalcev pritegnil britanski pevec Bryan Ferry v bleščečem suknjiču in s kar devetčlansko dobro uigrano spremljevalno skupino. V Ljubljani je predstavil svoj novi album Dylanesque, na katerem je po svoje obdelal pesmi Boba Dylana.

Il Divo so z vsakim albumom pri nas presegli številko 10.000 prodanih primerkov, kar je v zadnjih letih v Sloveniji absoluten rekord v prodaji tujih albumov. 
© AFP

 
Il Divo navdušili
Mogoče najbolj pričakovan koncert letošnjega leta je zadovoljil do zadnjega kotička polno Halo Tivoli. Urs, Sebastien, David in Carlos so na vrhu že tri leta. Kvartet na svojstven in prelep način združuje operno petje s senzibilnostjo popa in navdušuje povsod po svetu. Z vsakim izmed svojih treh studijskih albumov so pri nas presegli številko 10.000 prodanih primerkov, kar je v zadnjih letih v Sloveniji absolutni rekord v prodaji tujih albumov.

Pink
Ameriška pevka Pink je v Slovenijo prišla julija v sklopu turneje I'm Not Dead, na kateri predstavlja svoj lanski album in preostale uspešnice. Koncert je bil divji, odštekan in nabit z energijo. Ameriška zvezdnica pa je imela pred nastopom v Ljubljani tudi nekaj posebnih zahtev. Med turnejo je Pink bolehala za bronhitisom in zaradi tega odpovedala dva koncerta, vendar se je po dveh tednih dopusta pozdravila, tako da je lahko nastopila v Ljubljani.

50 Cent je obiskal zabavo v klubu Roll Bar in nad vsemi pričakovanji celo zapel. © Flynet

 
50 Cent in G-Unit
Megazvezdnik 50 Cent je na začetku decembra kljub dvomom le prišel v Ljubljano. Obiskal je zabavo v klubu Roll Bar in nad vsemi pričakovanji celo zapel. Zabava ob 10. obletnici Roll Bara zagotovo spada med vrhunce tega leta. Raper 50 Cent, ki je nastopil na koncertu v Zagrebu, se je dan pred tem ustavil tudi v slovenski prestolnici in s svojim obiskom počastil praznovanje rojstnega dne ljubljanskega kluba.

Koncerti na tujem
ROLLING STONES
Rio de Janeiro
– Skupina Rolling Stones je z brezplačnim koncertom na znameniti plaži Copacabana v Riu de Janeiru podrla svoj rekord v številu obiskovalcev. Njihov koncert si je v živo ogledalo kar 1,2 milijona ljudi. Nastopili so na odru, ki je bil visok 24 metrov, kar ustreza višini osemnadstropne stavbe, in širok 60 metrov. Postavili so ga pred slavno Palačo Copacabana, kjer je skupina s spremstvom zasedla 60 sob. Na tisoče ljudi je koncert spremljalo tudi z balkonov, ladij in čolnov. Neposredno ga je prenašala televizija Globo in prek zaslonov si je spektakel ogledalo še milijon gledalcev. Stroški spektakla so bili 4,6 milijona dolarjev, približno šestino jih je pokrilo mesto, drugo so plačali sponzorji.

Beograd - V Beogradu na koncertnem prizorišču Ušće, ob sotočju Save in Donave, je vladala prava evforija. Koncert se je končal po približno dveh urah, udeležilo pa se ga je okrog 60.000 ljudi.

Koncert Rolling Stones si je v živo ogledalo kar 1,2 milijona ljudi. © AFP

 

Festivali v Sloveniji
EMA 2007
Na trinajstem izboru Ema 2007 je zmagoslavno pesem Cvet z juga zapela sopranistka Alenka Gotar, ki jo je v sodelovanju z Aleksandrom Valenčičem prispeval Andrej Babič. Poleg štirinajst nastopajočih je gledalce zabavala tudi britanska pevka Katrina, ki je leta 1997 zmagala na Evrosongu s pesmijo Love Shine a Light, Slovenci pa smo bili veliko bolj kot te pesmi veselili njene žive izvedbe legendarne Walking on Sunshine.

MELODIJE MORJA IN SONCA
Zmagovalna skladba 30. festivala Melodije morja in sonca 2007 je bila Baila, baila, baila izvajalke Mance Špik. Drugouvrščena skladba festivala je bila Pidžama Party skupine Pijamas. Tretjeuvrščena skladba festivala je Samo še en dan izvajalke Monike Pučelj.

METAL CAMP 2007
Po odmevnosti in obiskanosti je letos najbolj izstopal Metal Camp, ki se je tudi letos odvijal v prelepi deželi Soče. Festival so zaznamovale zasedbe Satiricon, Motorhead in Sepultura. Poleg tega šestdnevni festival zaznamuje vedno večja udeležba in odličen metalski line-up.

Festivali na tujem

Skupina Prodigy je na Exitu poskrbela za svojevrstno paniko. © AFP

 

EXIT FESTIVAL
Festival, ki že nekaj časa prednjači na vzhodnoevropski sceni, se je tudi letos odrezal odlično. Glavne zvezde so bili letos Prodigy, ki so koncertno prizorišče napolnili že skoraj do kritične meje. Poleg njih so izstopali Lauren Hill, Basement Jax, Snoop Dog, Wu Tang Clan, Pendelumi in drugi izvrstni didžeji.


LIVE EARTH
Na planetarnem 24-urnem glasbenem dogodku Live Earth, namenjenem opozarjanju na posledice podnebnih sprememb, ki jih povzroča človek, je v soboto, 7. julija, od Sydneyja do New Yorka na osmih glavnih koncertih nastopilo okoli 150 glasbenikov. Pobudi se je pridružila tudi Slovenija. Pobudnika projekta Al Gore in Kevin Wall sta dejala, da bodo na koncertih pozvali ljudi, naj spremenijo nekatere navade in k temu spodbudijo tudi druge. Na ta način bi lahko do leta 2050 zmanjšali izpuste ogljikovega dioksida za 90 odstotkov.
Na londonskem stadionu Wembley so igrali in peli Madonna, Genesis, Duran Duran, Foo Fighters, Metallica in Red Hot Chili Peppers, Giants Stadium v New Yorku pa so zasedli The Police, Alicia Keys, Bon Jovi in Smashing Pumpkins. V hamburški Areni so za boljše podnebne razmere koncertirali Chris Cornell, Enrique Iglesias, Mando Diao, Reamonn ...
Na Kongresnem trgu je potekal koncert z naslovom Rock za prihodnje generacije, na katerem so nastopili Peter Lovšin, Jadranka Juras, Tinkara Kovač, skupina Avtomobili, Anja Bukovec in še veliko drugih.

Eni od glavnih zvezd na londonskem stadionu so bili tudi Red Hot Chilli Pepers. © AFP

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.