Projekti
18 ogledov

S karticami pogosteje plačujemo "v živo"

POS terminal Saša Despot
Kreditne kartice. Minimalen delež transakcij z različnimi plačilnimi karticami se opravi prek spleta. E-računi. Čeprav vse banke še niso uvedle možnosti plačevanja e-računov, uporaba raste.

Pri plačevanju s karticami – bodisi plačilnimi (bančnimi oziroma “bankomat karticami”), tistimi z odloženim plačilom ali kreditnimi (revolving karticami) – prevladuje plačevanje na POS-terminalih pred spletnimi plačili, ugotavljajo v bankah. “Plačil, opravljenih s plačilnimi karticami Mastercard prek spleta, je približno 20 odstotkov. Vse ostale transakcije so opravljene na POS-terminalih,” pravijo pri Gorenjski banki. Pri SKB spletne transakcije trenutno predstavljajo štiri odstotke vseh opravljenih transakcij s karticami, vendar pa njihovo število strmo narašča. Pri NLB pa se približno ena petina prometa, ustvarjenega s plačilnimi karticami NLB MasterCard ali Visa ustvari z nakupi na spletnih prodajnih mestih.

Naval na e-račune

Pri banki Sparkasse so v zadnjem letu zaznali veliko povečanje povpraševanja po poslovanju z e-računi. E-račun je račun, ki ga podjetja izdajo v elektronski obliki, plačniki pa ga lahko poravnajo preko elektronske banke, kamor ga tudi neposredno prejmejo. “Storitev e-račun aktivno uporablja že več kot 25 odstotkov uporabnikov elektronske banke. Delež pa se iz tedna v teden povečuje,” pravijo pri Sparkasse. Eden od razlogov za poslovanje z e-računi je tudi ekološka odgovornost, so dodali pri Sparkasse.

Možnost plačevanja e-računov omogoča tudi banka Raiffeisen, kjer pa storitev uporabljajo približno trije odstotki uporabnikov elektronskega bančništva, enak delež uporabnikov je tudi pri Gorenjski banki.

Za varnost skrbite tudi sami

“Poslovanje na spletu je varno, v kolikor ga varno uporabljamo,” o varnosti spletnega bančništva pravijo pri Gorenjski banki. Računalnik, na katerem posamezniki uporabljajo spletno banko, mora imeti licenčno programsko opremo z aktualnimi popravki operacijskega sistema in programske opreme. “Nameščeno in aktivno morajo imeti tudi protivirusno zaščito,” svetujejo pri Gorenjski banki. Raiffeisen za varnost skrbi z uporabo digitalnih potrdil in elektronskega podpisa, pri SKB pa omogočajo nastavitev najvišjega zneska posameznega plačila in nastavitev skupnega dnevnega zneska plačil.

Pri NLB si lahko na vstopni strani v spletno banko nastavite osebno sporočilo – besedilo dolgo do 35 znakov, ki ga ustvarite sami. “To polje preprečuje, da bi spletni goljufi uporabnika speljali na ponarejeno vstopno stran,” pojasnjujejo pri NLB.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.