Projekti
10 ogledov

S kartico ravnajte kot z denarjem

kartica Saša Despot
Največ je zlorab s tako imenovanimi napravami skimming, pastmi za gotovino in ponarejenimi plačilnimi karticami.

Policija. "Na podlagi obravnavanih primerov smo ugotovili, da storilci pridejo v Slovenijo praviloma samo zaradi storitve kaznivega dejanja in jo po dejanju takoj zapustijo. Največ zlorab se zato zgodi na območju avtocestnega križa oziroma Ljubljane, kjer je bankomatov največ," sporočajo s policije.

Pozor na neznance

"Če uporabnik bankomata na napravi opazi kakršnekoli elemente, ki izstopajo, in bi lahko šlo za nameščene naprave skimming ali druge naprave, mora takoj obvestiti policijo in banko, ki je lastnica bankomata," opozarjajo policisti.

Pozorni morate biti tudi na neznance, ki želijo lastnika kartice zvabiti stran od bankomata, češ da bi radi pomagali.

Sodelujejo tudi s tujino

Policija pri preganjanju te vrste kriminala sodeluje z Združenjem bank Slovenije, Bankartom, ki skrbi za bankomatsko poslovanje, in vsemi finančnimi ustanovami, ki na območju države izvajajo plačilni promet. Če je treba, pomoč poiščejo tudi pri tujih varnostnih organih.

Nasveti za uporabo plačilnih kartic

Bakirji poudarjajo, da je plačilna kartica plačilno sredstvo, zato je treba z njo ravnati kot z drugimi vrednimi predmeti. Pri uporabi pa svetujejo sledeče:

  • podatki na kartici so tajni, zato jih ne povejte vsakomur, ki vas povpraša po teh podatkih.
  • PIN-številke ne imejte zapisane nikjer skupaj s kartico, tudi doma ne.
  • Redno spremljajte promet na kartici, na primer preko spletne banke in če opazite sumljive transakcije, ki jih niste opravili sami, o tem takoj obvestite banko.
  • Ko z njo plačujete, jo imejte ves čas na očeh, hkrati pa nadzirajte celoten potek poslovanja.
  • Ko podpisujete potrdilo oziroma potrjujete nakup z vnosom PIN-številke, vedno preverite znesek na računu.
  • Pazite, da vas nihče ne opazuje, ko vpisujete PIN, na to pa bodite pozorni tudi, ko z bankomata dvigujete gotovino.
  • Pri plačilu bodite pozorni, da prodajalec kartico avtorizira le enkrat. Če se sklicuje, da je bila prva avtorizacija neuspešna, potem zahtevajte o tem potrdilo.
  • Pri spletnih nakupih podatke s kartice ne vpisujte povsod, kjer jih od vas zahtevajo, temveč le, ko ste se odločili za nakup. Kupujte le pri tistih ponudnikih, za katere veste, da so verodostojni.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.