Projekti
10 ogledov

Šest razlogov, zakaj kupujem slovensko meso

surovo meso Shutterstock
Lokalna hrana zaradi kratkih prevoznih poti ostaja sveža, s tem pa kakovostnejša in bolj okusna. Posledično z zmanjševanjem transporta varujemo tudi naše okolje, podeželje in gospodarstvo.

Nakup domače slovenske hrane ni le modna muha, s katero izpademo bolj ozaveščeni in v koraku s časom. Z nakupom slovenske hrane naredimo veliko dobrega zase, za slovenske kmete in delavce, za naše gospodarstvo ter okolje. Slovenska živila kupujemo predvsem zaradi boljšega občutka, saj našim kmetom bolj zaupamo in nam slovenska živila vzbudijo določena čustva. A je nakup slovenskega mesa veliko več kot dober občutek in zaupanje.

Usluga okolju

Ko namesto tujega mesa kupujemo meso živali, ki so bile rejene v Sloveniji, naredimo veliko za naše okolje. Od celotne potrošnje, ki zaradi dolgih prevoznih poti ves čas onesnažuje okolje, hrana povzroči okoli trideset odstotkov negativnih okoljskih vplivov.  Z nakupom slovenskih živil zmanjšamo transport in s tem izpust toplogrednih plinov iz prometa.

Naše meso je bolj varno

Slovenija je med državami Evropske unije na tretjem mestu po zagotavljanju kakovostne hrane. Od Urada za hrano in veterinarstvo Evropske komisije je dobila le malo priporočil za izboljšave, medtem ko so imele številne druge države članice neznatno večje število priporočil. V Sloveniji se izvaja ustrezen nadzor nad pridelavo hrane, ki poskrbi za to, da smo lahko prepričani v kakovost lokalno pridelanih živil. Zelo pomembna je tudi sledljivost mesa, ki ga kupimo. Tako poznamo celotno verigo pridelave, predelave in distribucije.

Nimamo intenzivnega kmetijstva

Zaradi izjemne razgibanosti slovenskega ozemlja in zaradi kmetij manjših velikosti, pri nas nimamo intenzivnega kmetijstva. Povprečna slovenska kmetija je velika okoli šest hektarjev in pol. Povprečna velikost kmetije v EU 25 je kar 16 hektarjev, v EU 27 pa skoraj 12 hektarjev. Ker pri nas ni intenzivnega kmetijstva, posledično uporabljam manj gnojil in fitofarmacevtskih sredstev.

Podpremo domače kmete

Z nakupom doma rejenega mesa podpremo domače kmete in predelovalce saj proizvodnja in poraba domače hrane ohranjanja delovna mesta na podeželju in v živilsko predelovalni industriji. Poleg tega s tem pomagamo ohranjati slovensko podeželje in njegovo urejenost.  Z nakupom slovenskega mesa spodbujamo domače gospodarstvo, posledično zmanjšujemo revščino in neenakost med prebivalci.

Večamo samooskrbo

Zadostna lokalna pridelava in predelava ter seveda nakup in poraba domače hrane je zelo pomembna za zagotavljanje državne varnosti za obdobje ekonomskih kriz in za zmanjšanje odvisnosti od zunanje trgovine, kar je pomembno predvsem v času motene globalne oskrbe.

Domače je bolj kakovostno

Slovensko meso je bolj kakovostno, saj je praviloma bolj obstojno, bolj sveže in ni utrujeno kot meso pripeljano s tujine. Domača sveža hrana je trajnejša in ima manjše možnosti deficita določenih mikrohranil v prehrani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.