Projekti
3087 ogledov

Tako lasje ne bodo več mastni

ženska Shutterstock
Če so vaši lasje nenehno mastni, zelo verjetno grešite pri negi. Namige, kako do pričeske, ki vas ne bo spravljala v slabo voljo, poiščite spodaj.

Hormonske spremembe, stres, jemanje kontracepcijskih tabletk, prepogosto česanje, uporaba napačnih negovalnih izdelkov in nenehno dotikanje lasišča so najpogostejši razlogi za mastno lasišče in posledično mastne lase, krivca pa sta lahko tudi uživanje mastne hrane in vlažno vreme. Če se mastnim lasem nikakor ne morete izogniti, se razlog verjetno skriva v napačni izbiri šampona in negi las, pravijo strokovnjaki.

Začnite pri osnovi

Nakup dobrega in predvsem pravega šampona za lase je osnova pri boju proti mastnim lasem. Pri izbiri bodite pozorni, da je ta namenjen negi mastnega lasišča, enako učinkovit pa bo tudi šampon za večji volumen. Novi šamponi do lasišča niso agresivni, zato lahko lase z njimi umivate tudi večkrat na teden, pozorni bodite le na to, da šampon z lasišča vedno popolnoma sperete. Pri pranju uporabljajte le mlačno in hladno vodo, vroči pa se izogibajte, saj ta spodbuja proizvodnjo loja.

Brez balzama

Ker mastni lasje balzama ne potrebujejo, se mu izognite. Če imate zelo suhe konice, pa balzam nanesite le nanje. Previdni bodite tudi pri uporabi drugih negovalnih izdelkov. Zgrešili ne boste, če se boste držali pravila manj je več.

Previdno s sušilcem

Če se le da, lase posušite naravno, brez uporabe sušilca, kadar pa se vam zares mudi, na sušilcu izberite možnost pihanja hladnega zraka. Lasje, posušeni naravno, bodo imeli tudi več volumna, kar je pri sicer mastnih laseh dobrodošlo in težje dosegljivo.

Uporabljajte glavnik

S krtačenjem boste maščobo prenesli od lasne korenine do lasnih konic in lasje še bolj namastili, zato namesto krtače uporabljajte glavnik.

Poslovite se od paža in frufruja

Prav tako kot izbira pravega šampona je pomembna tudi izbira pričeske. Izognite se kratki pričeski in frufruju. Boljša izbira je dolžina do ramen ali še dlje in pričeska, ki poudari volumen. Pri oblikovanju bodite pozorni na to, da lasje ne padajo na obraz. Poigrajte se s spenjanjem las v čop ali figo, mastne lase pa lahko hitro prekrijete z modnim trakom ali nakitom za lase.

Puder za SOS

Pudri za suho pranje las so lahko hitra rešitev za takrat, ko lasje postanejo mastni že v enem dnevu, čas pa vam pranja ne dopušča. Puder nanesite na lasišče, počakajte nekaj minut, da ta vpije mast, nato pa lase dobro razčešite s krtačo z naravnimi ščetinami. Ker so pudri v belih odtenkih, bodite temnolaske pri njihovi uporabi pazljivejše. Saj ne želite, da bi bilo videti, kot da imate prhljaj?

Domači pripravki

Rožmarinov čaj: Pri boju proti mastnim lasem vam lahko pomagajo tudi domači, a učinkoviti pripravki. Poskusite s spiranjem las z rožmarinovim čajem, ki preprečuje izločanje večjih količin olj na lasišču. Pripravite ga tako, da dve žlici posušenega rožmarina prelijete s skodelico vrele vode in pustite stati 20 minut. Čaj odcedite in počakajte, da se ohladi. Po vsakem umivanju lase na koncu sperite še z rožmarinovim čajem, ki ga ni treba splakovati.

Spiranje s kisom: Lase razmasti tudi vinski kis, vsekakor pa ga pred uporabo razredčite z vodo v razmerju ena proti ena (za enkratno spiranje sta dovolj dve skodelici kisa in dve skodelici vode). Bojazni, da boste po negi smrdeli po kisu, ni, saj neprijeten vonj hitro izgine.

Limonin tonik: Sok dveh limon zmešajte z dvema skodelicama vode in pripravek nanesite na umite, a suhe lase. Pustite učinkovati nekaj minut, nato lase sperite s hladno vodo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.