Projekti
81 ogledov

Tako se boste znebili prhljaja

lasje Shutterstock
Verjetno se jih le malo lahko pohvali s tem, da nikoli niso imeli prhljaja. Če se z njim spopadate tudi vi, vam bodo morda pomagali spodnji nasveti.

Prhljaj je posledica različnih dejavnikov, kot so zmanjšana odpornost, nezdrava prehrana, pomanjkanje vitamina B6, hormonske spremembe, stres in težave s ščitnico. Strokovnjaki poudarjajo, da so ključni vzrok prhljaja glivice Malassezia, ki se začnejo v ustreznih razmerah pretirano množiti. Prhljaj lahko dobite tudi zaradi uporabe neustreznih izdelkov za nego las, barv za lase, posebno pogost pa je na izrazito suhem ali mastnem lasišču.

Kdaj k zdravniku?

Če koža lasišča ni pordela, na njej ni krast in vam ne izpadajo lasje, prhljaj odpravite s šamponi, učinkoviti naj bi bili tudi naravni pripravki. Če opazite katerega izmed naštetih znakov, gre za resnejše obolenje lasišča, zato se po pomoč obvezno obrnite na svojega zdravnika.

Brez agresivnih šamponov

Prhljaju se izognete, če za umivanje las in lasišča ne uporabljate agresivnih šamponov in vroče vode, pazite na pravilno prehrano in iz jedilnika izključite močno začinjeno, mastno in sladko hrano, saj ta živila spodbujajo glivična vnetja. Pozorni bodite tudi pri uživanju zelo sladkega sadja – banan, ananasa, suhega sadja in pomaranč. Uživajte čim več surove zelenjave in se izogibajte jedem, ki vsebujejo kvas in alkohol.

Pijte dovolj vode

Dehidracija se kaže tudi v obliki slabega videza kože in prhljaja, zato pijte čim več vode in nesladkanih čajev ter se izogibajte uživanju kofeina, ki lahko stanje še poslabša. In ne nazadnje – las nikoli ne sušite s prevročim sušilnikom!

Trije domači pripravki, ki učinkujejo

Jajčna obloga: Trem velikim žlicam limoninega soka dodajte beljak, vse skupaj dobro razžvrkljajte in nanesite na lasišče. Pustite delovati pol ure in temeljito izperite z mlačno vodo.

Jogurtna maska: Proti glivičnim okužbam je najučinkovitejši navadni jogurt, ki ga namažite po lasišču in pustite delovati 20 minut.

Tonik s kisom: Zelo učinkovit je tudi tonik z jabolčnim kisom, ki uničuje glivice, ohranja ustrezen pH lasišča in onemogoča njihov vnovičen razvoj. Nekaj žlic jabolčnega kisa zmešajte z malce vode in mešanico nanesite na lasišče. Pustite delovati nekaj časa, lahko tudi čez noč, nato pa lase umijte s šamponom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.