Projekti
11 ogledov

Varčevalni račun za krajši čas

varčevanje kovanci Shutterstcok
Varčujete lahko na različne načine, manjših zneskov ne vlagajte, če nimate rezerve za tekoče stroške.

Kako varčevati

Ena od možnosti so varčevalni računi. Na varčevalnem računu je obrestna mera višja kot na osebnem. Nanj si lahko prenesemo zneske, ki jih hranimo za določen namen, na primer za plačilo registracije avtomobila, za plačilo kurjave ... Lahko pa varčujete tudi z mesečnimi vplačili, recimo namensko, kar lahko traja od nekaj mesecev do pet let. V osnovi boste 500 evrov za računalnik lahko privarčevali v enem letu, če boste vsak mesec vplačali po 41 evrov, a se obresti bank nekoliko razlikujejo. Rentno varčevanje poteka z enkratnim pologom ali mesečnimi vplačili in je dolgoročnejše, za obdobja, daljša od petih let. Po izteku se lahko izplača tretji osebi, ki jo določi varčevalec, zato lahko tako varčujejo tudi stari starši za vnuke.

Kam naložiti 3.000 evrov

Strokovnjaki odsvetujejo kakršnekoli druge naložbene oblike, dokler posameznik nima vsaj toliko denarja (oziroma vsaj nekaj mesečnih prihodkov) v zgoraj omenjenem varnostnem skladu, da lahko pokrije začasen izpad prihodkov (izguba službe, iskanje oziroma menjava delovnega mesta).

Do sto tisočakov

Jamstvo za vloge v slovenskih bankah in hranilnicah je sto tisoč evrov, kar je kot varnost uvedeno pri vseh članicah Evropske unije. Izvedeli smo, da obstaja možnost za jamstva tudi pri višjih zneskih. Ti zneski se lahko razdelijo recimo na dve osebi, na primer zakonca, banka pa zneska upošteva kot enega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.