Projekti
2 ogledov

Vedno je pravi čas za novosti

Starejsi telovadba Shutterstock
Lotite se novih dejavnosti in izzivov, poskusite izpolniti želje iz mladosti, za katere takrat niste imeli časa – novosti vas bodo poživile in pomladile.

Bliža se Ljubljanski maraton, ki je za marsikoga izziv, na katerega se pripravlja več mesecev. In med njimi jih ni malo, ki so starejši od 50 let, tekmujejo celo 70-letniki, te resne telesne in umske preizkušnje pa se lotevajo celo ljudje, ki prej nikoli niso tekli. Torej, starost ni ovira, če ste odločeni. Občutka izpolnjenosti in moči, ki vas bosta prežela ob prihodu na cilj, pa sta neprecenljiva. Seveda so ustrezne priprave na vse tovrstne zahtevne telesne dejavnosti – tekaške ali kolesarske maratone, pohodništvo in drugo, kar vas veseli – nujne.Poiščite društva ali zveze, ki se ukvarjajo z vam zanimivo dejavnostjo, in se pozanimajte, kako bi se lahko vključili tudi vi in kdo vam lahko pri tem pomaga.

Ustvarjajte za bistre misli

Če vam intenzivna telesna dejavnost ne leži, so na voljo tudi manj zahtevne ali prilagojene vadbe, ki so odlične za prožnost celotnega telesa, kot so plavanje, ples, vodna aerobika, joga, pilates in telovadba za starejše. Za dober spomin in odzivnost vaših možganov boste sami naredili precej tudi z obuditvijo umetnika v vas. Raziskave so namreč pokazale, da ustvarjalna dejavnost spodbuja delovanje možganov, obenem pa sprošča. Lahko se vključite v likovni tečaj, amatersko gledališko društvo, šiviljski ali glasbeni tečaj in še bi lahko naštevali.

Spoznavajte nove kraje

Med dejavnostmi, ki poživljajo duha in telo, spadajo tudi potovanja, ki ponujajo odkrivanje novih krajev, običajev, vonjav, okusov in drugih posebnosti kultur, ki so drugačne od naše. Pogosto se sploh ni treba odpraviti daleč, saj se lahko že v Sloveniji udeležite številnih prireditev, na katerih lahko spoznavate lokalne gastronomske in geografske posebnosti, se preizkusite v kakšnem športu ali se odpravite na vodene oglede. Če pa vas mika tujina, se pozanimajte o ugodnih ponudbah za seniorje, ki jih pripravljajo pri več turističnih agencijah, bolj pustolovski pa si lahko sami začrtate pot. Dandanes so vse potrebne informacije za potovanje v večino držav sveta zlahka dostopne na spletu. Mogoče pa bi se pridružili številnim starejšim parom, ki so najeli avtodom in se odpravili na “roadtrip”.

Druženje za veselje

Ko ste udeleženi v različne dejavnosti (poleg že naštetih so na voljo brezplačni računalniški tečaji, srečanja upokojencev, kuharska druženja in drugo), so praviloma vanje vključeni tudi drugi – nekatere mogoče poznate že od prej, drugi so novi znanci. Kako intenzivne in pristne stike boste razvili, je odvisno predvsem od vas, zato bodite odprti za druge ljudi in potrudite se sprejemati drugačnost. Tako zagotovo ne boste osamljeni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.