Projekti
111 ogledov

Vzmetnico najprej preizkusite

Vzmetnica Shutterstock
Naj bo taka, da vam omogoča ergonomsko pravilno ležanje z dobro oporo telesu in enakomerno obremenitvijo prek vseh vretenc. Ležišče ni večno. Menjajte ga na vsakih od 8 do 10 let.

Stari rek Kakor si boš postlal, tako boš spal nedvomno zelo ustreza tudi izbiri vzmetnice, na kateri preležite in prespite kar 30 odstotkov svojega življenja. In ker se ljudje v zrelih letih pogosteje srečujejo s telesnimi težavami, spijo manj in bolj nemirno, je izbira prave vzmetnice toliko pomembnejša.

Ravno prav trdo ležišče

Mnenje, da naj bi bilo ležanje na trdem ležišču bolj zdravo, je napačno. Zaradi visokega pritiska podlage na telo je namreč v tem primeru prekrvavitev telesa otežena. Ker se hrbtenica v ramenskem in bočnem delu ne pogrezne, so vretenca močneje obremenjena. Večletno vztrajanje pri ležanju na trdem ležišču lahko privede do kroničnih obolenj hrbtenice. Premehko ležišče pa tudi ni primerno, saj povzroča napetosti v mišicah, povešanje hrbtenice in nenaravno “gnetenje vretenc”. Za zdravo spanje je torej pomemben predvsem sproščen ležalni položaj. Če tega ne dosežete, se lahko sčasoma pojavijo težje zdravstvene okvare. 

Izbira glede na vašo težo

Kako torej pravilno izbrati trdoto vzmetnice? Najbolje je, če se dogovorite za preizkusno dobo ali vsaj preizkus v trgovini. Uležite se in v vašem najpogostejšem splanem položaju vztrajate vsaj pet minut. Telo se namreč šele po treh minutah povsem sprosti in šele tedaj lahko spoznate, ali vam ležišče ustreza ali ne. Sicer pa naj vam bo glavno merilo pri izbiri vaša teža. Če ležete na bok, se mora ležišče tam, kjer so pritiski telesa največji, dovolj upogniti, ledveni del pa mora ostati ustrezno podprt.

Trdota in spalni položaj

Trdoto ležišča izbirajte tudi glede na spalni položaj. Če večino noči prespite na hrbtu, je boljše trše ležišče, saj je tako teža enakomerno razporejena. Če spite na boku, izberite mehkejše, če ste navajeni spati na trebuhu, pa kombinacijo čvrstega jedra in mehkejše zgornje plasti. Praviloma pa so za starejše primernejša nekoliko mehkejša ležišča, ker preprečujejo protipritisk na sklepe. Bodite pozorni tudi na njegovo dimenzijo – široko naj bo vsaj 90 centimetrov na osebo, dolgo pa vsaj 20 centimetrov več od njene višine.


Zračen letveni pod

Pri udobnem spanju je pomembno tudi posteljno dno – staro, kot je na primer iverna plošča, je namreč povsem neustrezno, saj ni zračno. Dobra izbira so posteljni podi, sestavljeni iz vzdolžnih letev in prožnih vzmetnih letvic, ki so na različne načine vpete v vzdolžne letve. Omogočajo uravnavanje trdote v ledvenem delu, pri nekaterih pa je mogoče celo nastaviti višino spodnjega ali zgornjega dela. Kar zadeva izbiro materiala, iz katerega so vzmetnice, pa ni pravil, saj imajo različna jedra tako prednosti kot  slabosti. Splošno pravilo je, da jedro iz lateksa ali pene ni najprimernejše za ljudi, ki se močno potijo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.