Projekti
1603 ogledov

Začimbe za govedino

bazilika, rožmarin Žurnal24 main
Predstavljamo nekaj pogosteje uporabljenih začimb primernih pri pripravi govejih jedi.

Ni ljubitelja govedine, ki ne bi posegal po začimbah in dišavah ter si z njimi obogatil okusa najljubših jedi. Predstavljamo nekaj začimb za govedino, ki blagodejno vpivajo tudi na zdravje.

Timijan z močno aromo

Ena od najpogosteje uporabjenih začimb za govedino je timijan, ki ga izkušeni kuharski mojstri uporabljajo tako za pečenko, omake, juhe, raguje, kot tudi za pripravo jedi na žaru. Timijan lahko gojite v lončku in tako uporabite kar svežo začimbo, suh timijan pa hitro izgubi ostro in nekoliko grenko aromo. Zaradi njegove močnejše arome, ga moramo dozirati previdno, da meso ne izgubi pravega okusa. Poleg tega ga ne smemo predozirati pri prehrani za majne otroke. Je pa timijan tudi zdravilna rastlina, saj zavira rast bakterij, utekočinja sluz, blagodejno vpliva na kašelj in blaži krče dihalnih poti.

Bazilika za omake

Za jedi iz govejega mesa kar pogumno posezite po baziliki, ki jo prav tako kot timijan lahko gojimo doma v lončku. Bazilika je v Evropo prišla šele v 16. stoletju, a se je izjemno hitro razširila v kuharskih krogih po Italiji. Zato tudi toliko tradicionalnih italijanskih jedi vsebuje baziliko. Uporabljamo lahko njene sveže listke, zamrznjeno baziliko ali posušeno začimbo. Kuharski mojstri jo zelo pogosto uporabljajo za razne mesne omake, lahko jo kombiniramo tudi s česnom, peteršiljem, rožmarinom, timijanom in origanom. Tudi bazilika je zdravilna, učinkovita je pri odpravljanju napenjanja, krepi želodec in vzbuja apetit. Uporabljajo jo tudi pri vnetju tankega črevesa in pri raznih zastrupitvah.

Kumina za najmlajše 

Odličen dodatek k golažu, pečenkam in zrezkom je kumina, ki ima sladkast, a ne premočan vonj. Okus je lahko tudi malce pekoč, kljub temu pa jo pogosto uporabljamo prav pri pripravi začinjenih jedi za najmlajše, saj zelo blagodejno vpliva na občutljivo malčkovo prebavo. Poleg tega njeno delovanje na črevesje ni grobo, črevesne mišice spodbudi le toliko, da se črevesna peristaltika vrne v normalno krčenje. Ker preprečuje razmnoževanje bakterij, preprečuje tudi odvečno vrenje in napihovanje v prebavnem traku.

Rožmarin pospešuje prebavo maščob

Vsi ljubitelji govedine imajo v svoji kuhinji vedno na voljo tudi rožmarin. Posušenega pred dodajanjem jedem nujno pretlačimo kar s prsti. Lahko ga uporabimo za marinade, z rožmarinovo vejico pomočeno v olje pa mažemo meso med pečenjem. Ker pospešuje prebavo maščob, je zelo priporočljiv pri mastnih pečenkah, ker naj bi deloval proti razvoju rakavih celic je njegova uporaba tudi zdravilna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.