Projekti
2081 ogledov

Začimbe za perutnino

piščanec, piščančji file Shutterstock
Nekatere začimbe za perutnino so poleg dobrega okusa še zdravilne.

Izbira začimb pri pripravi perutnine je zelo pomembna, saj lahko z njimi občutno izboljšamo ali pokvarimo njen okus. Med najpogostejše začimbe za perutnino spadajo rožmarin, mleta rdeča paprika, poper in origano. Pri določenih jedeh s perutnino pa ne smemo skopariti niti s česnom in baziliko. 

Rožmarin spodbuja apetit

Rožmarin je močno aromatična začimba, zato z njo ne smemo pretiravati, ker bo takoj prevzela okus. Če imate na voljo sveže vejice, za peko in kuho uporabite raje mehke sveže listke. Suh rožmarin ima namreč bolj trpek okus od svežega, poleg tega listi otrdijo, zato jih moramo pred uporabo zdrobiti z dlanmi ali možnarjem. Rožmarin je tudi zdravilna rastlina, saj spodbuja apetit, pomiri živce, pospešuje prekrvavitev in pomirja krče. 

Rdeča paprika obarva

Lahko izbiramo med pekočo in nepekočo rdečo papriko. Nepekoča ima izjemno nežen okus, ki jedi doda le blag okus. Pekoči papriki pa običajno dodajajo poper, zato je jed z njo občutno bolj pekoča. Je pa paprika tudi naravno barvilo, ki da jedi značilno oranžno barvo. Preizkusite jo na perutnini, že na pogled bo okusnejša. Ker je njen rok uporabe po odprtju krajši, jo kupujte v manjših količinah in jo v nekaj mesecih porabite. Tudi paprika je zdravilna, saj vsebuje velike količine vitamina C in nekaterih antioksidantov.

Poper premaga utrujenost

Poper ima značilen pekoč in oster okus, ki ga nekateri obožujejo, drugi pa ne marajo. Prav zato je njegova velika prednost v tem, da ga lahko dodajamo jedem kadarkoli. Jed lahko popramo pred, med in po kuhi ali peki. Zato si ga lahko ljubitelji dodajo na že servirano jed. Poleg tega je poper zelo zdravilen, saj pospešuje prebavo, spodbuja tek, pomaga pri zaprtju, pomaga pri slabi koncentraciji in utrujenosti. Ni pa priporočljiv za želodčne bolnike, otroke in doječe matere. 

Origano tudi v solatah

Origano lahko kupite kot posušeno začimbo, lahko pa ga gojite v lončku na okenski polici. Rastlinici obiramo listke na vrhovih, njegov prijeten vonj bo ostal še dolgo po tem na naših prtsnih blazinicah. Zelo dobro se obnese na pečenem mesu, pri mesu na žaru, uporabite ga lahko tudi za solate, ki jim dodajamo piščanca ali purana. Origano vsebuje zdravilne grenčine in tanine, ki pomagajo pri težavah z drisko ali napenjanjem.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.