Projekti
11 ogledov

Zavarovanje sklenite preudarno

Zavarovanja Shutterstock
Preden sklenete življenjsko zavarovanje, premislite, koliko denarja bi vaša družina potrebovala v primeru vaše smrti in koliko na mesec lahko namenite zavarovanju.

Za tiste, ki želite svoje bližnje zavarovati v primeru svoje smrti in obenem dolgoročno varčevati, je primerna odločitev sklenitev življenjskega zavarovanja z zavarovalnim in varčevalnim delom. Del premije bo tako namenjen pokrivanju tveganja za primer smrti, z drugim delom premije pa boste varčevali. Čeprav se sklenitev zavarovanja sliši precej preprosta, pa morate paziti na vrsto dejavnikov, ki lahko v praksi delujejo vse prej kot v vašo korist. 

Preverite alternative

Preden sklenete življenjsko zavarovanje in določite zavarovalne vsote za primer smrti, najprej dobro premislite, koliko denarja vaša družina okvirno potrebuje v primeru vaše smrti, in pri tem upoštevajte tudi vaše preostalo premoženje. Poleg tega izračunajte, kakšno vsoto denarja na mesec lahko namenite zavarovanju. Pred odločitvijo za zavarovanje preverite tudi vse alternative – pozanimajte se torej o ponudbi različnih zavarovalnic in se posvetujte, ali je mešano zavarovanje res primerno za vas. Razmislite namreč tudi o nakupu ločenih produktov za zavarovanje v primeru smrti in za varčevanje. Poiščite tudi zavarovalnega zastopnika, ki mu lahko zaupate, saj je precej takih, ki ne upoštevajo interesa potrošnika, ampak jih bolj zanima lastni dobiček. 

Nepremičninsko je nujno

Poleg življenjskega zavarovanja je zelo smiselno skleniti nepremičninsko zavarovanje, saj lahko v primeru nesreče v vašem domu izgubite vse, stroški kritja škode pa so lahko zelo visoki. Pri sklenitvi zavarovanj za hišo ali stanovanje so nujno potrebne visoke zavarovalne vsote, saj so te bistvene za izplačilo primerne odškodnine ob morebitni nesreči. Po izbiri zavarovalne vsote pa bodite zelo pozorni na njihove omejitve pri posameznih nevarnostih, kot so škoda ob poplavi, poškodbe steklenih površin in dragocenosti. Včasih so zavarovalne vsote tako nizke, da zavarovanje skoraj ni smiselno. Dodatno težavo pri sklepanju nepremičninskih zavarovanj predstavljajo še odbitne franšize, na katere potrošniki velikokrat pozabijo, čeprav lahko ob visokih škodah tudi majhen odstotek škode, ki jo morate kriti sami, dodobra udari po vaši denarnici.

Za širši obseg nevarnosti

Da bo nepremičninsko zavarovanje ustrezno varovalo vaš dom pred nevarnostmi, se odločite za vključitev širšega obsega nevarnosti, ki jih bo krilo zavarovanje. Tako je priporočljivo, da razmislite o potresnem zavarovanju ter zavarovanju ob izlivu vode, razbitju stekel, posrednem udaru strele, vlomu in ropu ter poplavi.

Komentarjev 1
  • realna 07:50 03.oktober 2013.

    Pa ne pozabite omeniti, da pri sklenitvi naložbenega življenjskega zavarovanja ne morete prekiniti zavarovanja (razen ob smrti družinskega člana, selitvi iz države). Torej, če se vmes odločite, da ne boste več plačevali zavarovanja-adijo vaš do tedaj vplačani denar. Pa preden ...prikaži več se sklene kakršnokoli zavarovanje-PREBERITE DROBNI TISK, ker v njem se najde kup navedenih primerov, v katerih niste upravičeni do izplačila zavarovalne vsote.