Projekti
1159 ogledov

Zlata ne kupujte prek spleta

kovanci evro Nik Rovan
Plemenite kovine. Varčevanje na dolgi rok.

Naložbe. "Ena unča (31,1035 grama) zlata je leta 2008 stala 595 evrov, do danes pa je njena cena narasla na 1.322 evrov," pravi Peter Slapšak, strokovnjak za plemenite kovine in direktor podjetja Elementum.

Napoveduje, da se bo predvsem zaradi tiskanja denarja brez prave podlage vrednost denarja v primerjavi z zlatom in srebrom zmanjševala, cene zlata in srebra pa se bodo posledično 
povečevale.

Čeprav je investiranje v zlato in srebro že nekaj časa mamljivo in oprijemljivo varčevanje, pa strokovnjaki svetujejo previdnost. Strokovnjak odsvetuje vlaganje v plemenite kovine samo zaradi hitrega zaslužka in opozarja, da morata biti glavna motiva pri nakupu zaščita in razpršitev premoženja na srednje do dolgoročno obdobje, saj se je treba zavedati, da cene plemenitih kovin nenehno nihajo tako navzdol kot tudi navzgor in da kratkoročno nihanja ni mogoče vedno pravilno napovedati.

Na spletu tudi ponaredki

Dogaja se, in to ne redko, da stranke mislijo, da prek spleta kupujejo pravo zlato, a gre za ponaredek. "Predvsem ne kupujte plemenitih kovin prek spletnih trgovin, pri katerih vam fizična oseba ponuja možnost nakupa zlata in srebra. Investicijske plemenite kovine kupujte samo od poznanih trgovcev, ki so registrirani pri Uradu RS za meroslovje in ki že vsaj nekaj let uspešno poslujejo na trgu plemenitih kovin," opozarja Slapšak.

Specialisti za "plemenito" trgovanje

Le ena banka. Slapšak razlaga, da osebno raje kupuje plemenite kovine v fizični obliki in se izogiba nakupu raznih certifikatov, vezanih na zlato in srebro, ali drugih papirnatih izvedenk. "Predvsem zato, ker sta zlato in srebro likvidna tudi v državah, ki so nam blizu (v Avstriji, Nemčiji, Švici), priporočamo nakup zlata in srebra kovnic s statusom Good Delivery," pravi. Naložbeno zlato lahko kupite prek različnih podjetij, kot so Elementum, Moro in Zlatarna Celje, ki se ukvarjajo z nakupom in prodajo zlata. Edina slovenska banka, pri kateri lahko kupite zlate naložbene palice od enega grama do enega kilograma in zlate naložbene kovance ali zlato prodate, je Abanka, pri kateri ima prav tako vso zlato certifikat kakovosti Good Delivery.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.