10 ogledov

Prvaki brusili jezike o ljudskih temah

Prvaki strank so še zadnjič pred volitvami vsi skupaj nastopili pred kamerami ko Žurnal24 main
Kdaj evropske plače, kako zagotoviti pravično zdravstvo za vse in s kom v povolilno koalicijo, so bila vprašanja za prvake parlamentarnih strank na soočenju na Pop TV.

Soočenje, ki sta ga vodila Edi Pucer in Petra Krčmar, je bilo na trenutke precej glasno, po pričakovanjih pa so se stranke polarizirale na levi in desni pol.

 
 

Toliko mlatenja prazne slame od strank, ki so bile od 1992 do 2004 na oblasti, že dolgo ni bilo.

Zmago Jelinčič

 
Vprašanja za Janeza Janšo (SDS), Boruta Pahorja (SD), Gregorja Golobiča (Zares), Katarino Kresal (LDS), Zmaga Jelinčiča (SNS), Andreja Bajuka (Nsi), Bojana Šrota (SLS+SMS) in Saša Pečeta (Lipa) so bila: kdaj bomo imeli Slovenci evropske plače, kako do boljšega zdravstvenega sistema in manjših čakalnih dob v zdravstvu in kdo bi šel s kom v koalicijo.

Višje plače že, a kaj storiti za to?
Pri prvem vprašanju o plačah je predsednik SDS in aktualni premier Janša obljubil, da bi Slovenci lahko do leta 2015 živeli brez revščine in s plačami, ki bi bile primerljive z uspešnejšimi članicami EU. Pahor je obljubil zvišanje minimalnih plač, Šrot pa je omenil nove socialne korektive ter zaupanje v mlade.



 
 

Veliko ljudi ne dobi poštenega plačila za pošteno delo.

Katarina Kresal

 
Bajuk je opozoril na pomanjkljivo produktivnost, Kresalova je spomnila na premajhno vlaganje v razvoj in znanje (zavzema se za brezpplačno srednjo šolo), obenem pa Janši očitala , da se pred štirimi leti ljudje niso spraševali, kako preživeti . Janša jo je zavrnil in dejal, da realne plače in pokojnine v zadnjih letih niso padale. Peče bi znižal davke, Erjavec se zavzema za prestrukturiranje nedonosnih panog, podobno meni Golobič, ki se mu zdi nujno odpirati čim več mest z dodano vrednostjo. Ob tem je dejal, da do višjih plač vodi pot drugačnih vrednot, ki jih moramo v Sloveniji vzpostaviti.

Jelinčič se zavzema za odgovorne uprave in nadzorne svete v podjetjih.

Predstavniki opozicije so vladajočim strankam očitali, da ljudje živijo slabše kot pred štirimi leti, pri čemer jih je najbolj prizadela inflacija, obenem pa država veliko premalo daje za znanost in preveč za druga ministrstva, kot je obrambno. Pozicija je na očitke odgovarjala s poudarjanjem uspešnih projektov in opominom, da se je k dveodstotnemu deležu BDP za obrambo obvezala prejšnja vlada pod vodstvom LDS.

 
 

Gospodu Pečetu bi morali nameniti posebno oddajo, ker samo on govori.

Karl Erjavec o po njegovem predolgem govorjenju kolega

 

V zdravstvu še rezerve
Na vprašanje, k ako do boljšega zdravstvenega sistema in manjših čakalnih dob v zdravstvu, se je debata vnela predvsem glede učinkovitosti in stopnje, do katere bi v zdravstvu dovolili privatizacijo in podeljevanje koncesij. Vsi so se strinjali, da je v sistemu še veliko rezerv glede smotrnejše porabe 2,1 milijarde evrov, kolikor je težak letni proračun.

Jelinčič je opozarjal na pomanjkanje odgovornosti zdravnikov, Pahor obljublja reformo sistema, Kresalova bi zadeve rešila s konkurenco ZZZS in znotraj bolnišnic. Bajuk je za javno zdravstvo in njegovo dopolnitev s koncesionarji. Janša in Šrot menita, da je poglavitni problem pravilna uporaba sredstev, Golobič napoveduje dodatna sredstva in reorganizacijo.

 

Predzadnje soočenje

V petek bo na TVS še zadnje soočenje prvakov strank, Pahor in Janša pa se bosta iz oči v oči pomerila na Pop TV. V soboto opolnoči se prične volilni molk.

O koalicijah še prezgodaj
Kdo bi šel s kom v koalicijo, je bilo zadnje vprašanje, pri katerem so Zares, LDS in SD dale vedeti, da ne nameravajo vstopiti v morebitno vlado Janeza Janše, saj jih z njegovo stranko ne vežejo ista načela. Preostali so bili bolj previdni in so dopustili možnosti sodelovanja v koalicijah, v katerih bi imeli možnosti izpolnjevati svoje programe.
Erjavec je dejal, da ga levi trojček ni povabil v svoje vrste niti ni o tem govoril z Janšo.

Kresalova je Janši očitala, da je uničil državo, zato z njim ne bi stopila v koalicijo, medtem ko je Pahor z Janšo dobro sodeloval, dokler je šlo. Z Erjavcem bi sodeloval, je povedal Pahor. Jelinčič je zavrnil namigovanja, da podpira Janšo, pojasnil je, da SNS graja, kar je slabo in hvali dobro. Golobič je dejal, da bi z DeSUS-om lahko sodeloval, ne pa tudi z Jelinčičem. Jelinčič meni, da je to zato, ker v SNS odkrivajo svinjarije, ki niso pogodu levici. Pečetova Lipa je "na trgu", s Šrotom se o koaliciji ni še nihče pogovarjal.

Vsi pa se strinjajo, da je treba na sklepanje povolilnih koalicij počakati do nedelje.

Mnenje strokovnjakov o nastopu prvakov:

Miro Kline, strokovnjak za tržno komuniciranje.

 
Janša je je bil zelo kratek v odgovorih in je malo repliciral. Nikoli ni omenil in ne usmeril replike na Pahorja. Ta pa je ponovil svoje zadovoljstvo nad sodelovanjem v partnerstvu za razvoj.

Za dva ali celo tri konjske korake je stopil v ospredje Gregor Golobič. Bil je tako temeljit, da je porabil tudi veliko časa za svoje tekmece. Zagotovil si je kakšen odstotek, morda celo dva, a na račun SD. S tem je verjetno olajšal zmago SDS.

 

Matej Makarovič, docent na Fakulteti za uporabne družbene študije.

 
Na ravni poznavanja konkretnih zgodb in podatkov je Janša ohranil prednost pred tekmeci, ki so ostajali večinoma na ravni splošnih fraz. Daleč najbolj opazna je bila neopaznost Pahorja, ki ga je spet praktično nadomeščal Golobič, še posebno, ker v tej kampanji to pri Pahorju ni novost, saj se celo, ko je na soočenjih prisoten, ne kaže kot alternativni mandatar.

Realno se postavlja vprašanje, ali se sploh še vidi v tej vlogi ali pa se je temu na tihem že odrekel.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.