12 ogledov

Punči, s fanti grem na dopust

''Fantje me že čakajo.'' Žurnal24 main
''Punči, konec meseca grem s fanti za nekaj dni na morje. Že nekaj časa smo se pogovarjali o tem. Štiri, pet dni me ne bo.'' Pa je izrečeno. Toliko, da se ve.

Če to ni vsakoletna rutina zdolgočasenih parov, moški skrbno izberejo trenutek, kdaj bodo svojo drago postavili pred dejstvo. Pri hiši mora biti že nekaj časa mir in ona mora biti na splošno zadovoljna z življenjem doma in v službi. Dva dni prej jo pelje na večerjo v mesto, pogovarjata se o novih načrtih za prihodnost, potovanju v tujino, jesenskem vpisu na plesni tečaj … Zdi se, da ni nikogar, ki bi lahko kakorkoli posegel v to idilo. Obstajata samo onadva, prostor za druge je skrčen na nujne obiske, ki se spodobijo. Tako čuti in misli ona. On pa v glavi melje, kako bi napoved ''moškega dopusta'' zvenela karseda ravnodušno in samoumevno. V glavi se mu podijo suhoparni stavki iz največ sedmih besed.

''Pa Toni je našel novo ljubezen''
Moški tuhta, kako bi predstavil zadevo, da bi bila navdušena tudi ona. ''Veš, lani so se imeli super. Samotar Tone je po treh letih našel novo ljubezen.'' Ne, to je najbrž ne bo navdušilo. Kaj pa: ''Pri domačinih imajo vino zastonj še od predlani, ko je Joc postal mister nudističnega kampa.'' Bolje? Hmm. Bolj kot moški razmišlja, bolj ugotavlja, da bodo vse pozitivne plati ''moškega dopusta'' dobile drugačen podton od želenega. To je zaradi narave takšnih počitnic neizbežno. Zaradi tega gre tudi tako težko z jezika. Ta podton je prisoten, tudi če moški to izreče kot najbolj samoumevno stvar v odnosu. To vesta oba. Ko je izrečeno, moški za spremembo točno ve, o čem ona razmišlja, ali kateri stavki ga čakajo v naslednjih minutah, čeprav izrečeni v kisli šali: ''Potem mene ne potrebuješ na dopustu, da bi se imel lepo?'' ali pa: ''Jaz pa ne vem, ali bi lahko šla kam brez tebe,'' ali pa morda: ''Želela sem si, da bi šla midva tja.'' Podobe v mislih so še precej bolj nadležne. Kaj pa lahko počne pet moških samih na dopustu?

Prezgodaj je še. © iStockphoto

 
Zakaj moški to potrebuje?
Bojazen je na mestu. Prav zaradi tega moški potrebujejo moške počitnice – da se brez slabe vesti sprostijo na moški način. To pomeni nekaj preprostih stvari, ki moškim pomenijo ogromno. Sprostitev je že načrtovanje takšnih počitnic, če družba nima stalnega pribežališča. Vsak član omizja ima kakšen primeren predlog, pri izbiri pa je pomembno tudi trenutno mentalno stanje omizja. Če so se trije pred kratkim razšli s partnericami, zagotovo ne bodo zagovarjali robinzonskih počitnic na svetilniku sredi Jadrana. Če pa je vseh pet sveže zaljubljenih, mora letovišče ponujati pustolovščine drugačne vrste. Na splošno so primerni kotički, ki moški družbi zagotavljajo tako kanček diskretnosti kot obilo zabave. Če govorimo o poletju – prikupno obmorsko mestece z živahnim večernim sprehajališčem, šotor ali apartma čim bliže morju, pristna konoba z domačim vinom in dvema vrstama piva, možnost prostočasnih dejavnosti in čim manj sosedov, ki bi jih motilo ponočevanje. Posebno draž ima tudi dogovarjanje, kaj bo kdo prispeval v skupno dobro. Vsak moški se rad počuti udeleženega v dobro načrtovani odpravi.


Že počitek je pustolovščina. © iStockphoto

 

Pijanske blodnje še niso obljuba

Uspeh izleta je odvisen od izvedbe obveznih dejavnosti. Kako je torej videti dan razpuščene dopustniške družbe? Opis za ženske: moški zjutraj spijo, dokler se jim zljubi. Če so se prejšnji dan v pijanskih blodnjah dogovorili, da bodo zarana fotografirali ribiške ladje in jim maček preprečuje dober namen, se bodo lahko samo obrnili na bok in poležavali, dokler neprijetnost ne mine sama od sebe. Nihče jim ne bo očital prelomljene obljube, nezmernosti pri pijači in nočnega rogoviljenja. Resda se ne bo nihče kaj dosti brigal, če bodo ostali brez zajtrka, ampak to je majhna cena za duševni mir.

Moto dopusta je ležernost. Dva moška se lahko odpravita na plažo, ki je oddaljena 50 metrov in se vmes usedeta na razbeljen asfalt, da bi za trenutek uživala pod dišečimi borovci. Do plaže lahko prispeta čez dve uri in nihče ne menil, da je karkoli zamudil. Sta to že kdaj naredili dve ženski?

Do kosila bodo moški že zmožni podajanja in sprejemanja novih idej, ki jih bodo poskušali uresničiti do večera. Seveda je vse zelo poljubno in prepuščeno vseprisotnemu kaotičnemu duhu. Nekdo bo lenobno prebiral en teden staro časopisno prilogo, medtem ko se bo drugi potil na teniškem igrišču. Dnevne dejavnosti niso najbolj pomembne, kajti ve se, tista prava dopustniška vez so skupni večeri. Skupno druženje se lahko začne že zgodaj popoldne, ko so moški spet pri močeh in si imajo ali pa tudi nimajo ničesar povedati o dnevnem dogajanju. To počnejo ob pici in pivu.

Prava bratovščina © iStockphoto

 
Psovanje brez kesanja
Napetost se počasi povečuje. Razburjenje je čutiti posebej takrat, ko je na sporedu kakšna pomembna športna tekma. To je eden od vrhuncev moškega dopusta in hvaležna tema za mnoge poznejše večere. Skupaj navijati pred ekrani, tuliti in psovati tekmeca je vir prvinskega ugodja. Če tekme ni, se moški zavlečejo v gostilno, iz katere imajo najboljši pregled nad pristaniškim dogajanjem. Povejmo naravnost, občudujejo jadrnice in babe. Vsaka je upravičena do komentarja, ki ga običajno ni prijetno slišati. Moški postanejo prav po mornarsko neposredni in predrzni. Dokler so pri močeh, klatijo zvezde, nato pa s čedalje težjimi zamahi plavajo v pijači. Razvratu se predajajo kot komaj izpuščeni zaporniki na dopustu ob koncu tedna.

To je primerna prispodoba za njihovo začasno razpoloženje. Vedo, da bodo morali ob vrnitvi upoštevati hišna pravila, ki jih niso sami postavili, paznik pa ob prekrških ne bo usmiljen. Sploh prve dni. Po nekaj dneh se domov vrnejo utrujeni in neprespani. Brez obžalovanj in z nekaj majhnimi skrivnostmi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.