213 ogledov

Seks simboli, večji od seksa

Tole je Bo Derek. Od nekdaj je bila na konju.
1/17
Žurnal24 main
Ideal lepote se s časom spreminja, a ženske in moški, ki so izvabljali vzdihe pred 50 leti, so še vedno pojem lepote in čutnosti. Kdo so bili seks simboli nekoč in kdo so danes?
Vamp ženske
V 20. letih preteklega stoletja se je pojavil izraz vamp ženska, in čeprav jih ni krasila izrazita fizična lepota, so imele tisto ''nekaj'', kar je privlačilo moški rod. Prototipi vamp komadov so bile igralke tistega časa, recimo Theda Bara . Ne poznate? Potem pa si predstavljajte črno-belo fotografijo malce močnejše ženske, okinčane z nakitom in nenavadnimi pokrivali, bolj podobne sultanovi priležnici, dvorjanki ali cirkuški krotilki tigrov. Clara Bow ? Danes je na obledelih fotografijah videti kot boljša barska pevka iz 70., vendar se je znala skrivnostno našobiti in po potrebi tudi salutirati. Pa tudi noge je znala za tisti čas zapeljivo prekrižati. Sorta punce, ki gre v Hollywood, je pisalo na njenih plakatih.

Seks bombice
Marketinškim magom, ki so daljnega leta 1933 lansirali film z naslovom Seksbomba, v katerem je igrala platinasta Jean Harlow , se ni niti sanjalo, da bo izraz postal del kolektivne planetarne zavesti. Jean Harlow je predstavljala povsem novo kategorijo seksi starlet, ponašala pa se je z omamnimi oblinami in platinastimi lasmi. V to kategorijo spadata tudi Mae West in Marlene Dietrich . "Grešiti je človeško, občutek pa je božanski,'' je rekla Mae West in dokončno razorožila moške. Tudi naslednji izjavi sta njeni.

–  ''Dekle potrebuje veliko izkušenj, da se zna poljubljati kot začetnica.''
–  ''Moških ne privlačijo moja razmišljanja, ampak tisto, kar počnem brez pomisleka.''


Med prvimi se je opogumila Clara Bow.

 
Prefinjeni frajerji
Na filmskem platnu so igrali kul tipe, ki se jim je nemogoče upreti. Morda vsi niso bili obdarjeni z zunajserijsko lepoto, so se pa ponašali z neustavljivim šarmom. Največja frajerja sta bila Errol Flynn in Clark Gable .

Punce iz soseske
Med drugo svetovno vojno so začeli ceniti vrednote, na primer nedolžnost in kompletnost. Pojavili so se tudi nekateri novi seks simboli, kot sta Judy Garland in Olivia De Havilland . Bili sta seksi, vendar ne poudarjeno čutni.

Femme fatale
Femme fatale je posesivna, zahtevna, želi imeti vse pod nadzorom in nič je ne more ustaviti na poti do cilja. Spretno izkorišča laži in seks ali vsaj obljubo seksa, da bi svojega moškega obdržala na vajetih. Najboljša primera takšnega seks simbola sta Rita Hayworth in Veronica Lake .

Zvezdnice otroškega videza
Na prvi pogled povsem otroške, v resnici pa izrazito senzualne. Kdo bi lahko pozabil Audrey Hepburn in Leslie Caron ?

Marilyn je premagala čas, čeprav je v legendo odšla mlada.

 
Seks bombe
Prave seks bombe so bile Marilyn Monroe , Sophia Loren in Gina Lollobridga , ki so osvajale s fizično lepoto, izrazito seksualnostjo in senzualnostjo, bile pa so prikazane izrazito naivno. Čeprav so se (vsaj na platnih) zavedale svoje lepote, se včasih niso znale soočiti z lastno seksualnostjo. Še danes marsikateri moški na steno raje obesi fotografijo Marilyn, ki ji prepih dviguje krilo, kot pa povsem razgaljeno sodobno zvezdico. Bila je živalsko magnetna.

Slabi fantje
Ženske se težko upirajo slabim fantom, tako pač je. O tem je pel tudi Andrej Šifrer. Barabini so neustavljivo seksi, neulovljivi in skrivnostni. Morda ta ženska šibkost izvira iz materinske želje po prevzgoji. Kakorkoli, slabi fantje pogosto tudi slabo končajo, najpogosteje pa so žrtve lastnih slabosti. Elvis Presley , James Dean in Marlon Brando so prav zato večji od običajnih legend.

Marilyn še enkrat. Za ljubitelje.

 
Hotty v bikinkah
Čeprav se je moderna različica bikink pojavila že v 40. letih, je moralo ob obale pljuskniti še precej valov, da se je udomačil na plažah. Toda z Brigitte Bardot v filmu In bog je ustvaril žensko so začele krpice privlačiti čedalje več pozornosti. Leta 1962 je v filmu Dr. No. ob Jamesu Bondu iz vode v bikinkah izplavala sanjska Ursula Andress . Sčasoma so postajali bikinji na moško veselje čedalje bolj mini, predhodnice seks simbolov v opevanih kopalkah pa so bile lepotice idealnih mer – na primer Raquel Welch .

Popolni moški
Seveda, takšni obstajajo samo na filmskih platnih in televizijskih zaslonih. Čedne moške, ki so poleg popolnosti in lepote pogosto pokazali tudi ranljivost, najbolje utelešata Robert Redford in Paul Newman . Ni treba razlagati, zakaj. Še danes sta v poznih letih videti odlično.

Frklje
Frklje so lepe, to je njihova glavna lastnost. Ponašajo se z  velikim oprsjem, grivo ter kratkimi in ozkimi oblačili. Spomnite se samo Farah Fawcett , Suzanne Sommers in Loni Anderson .

Brižitka je obnorela moški svet.

 
Možati šarmerji
Glede na to, da so se ženske začele s svojimi atributi vse bolj šopiriti v revijah, kot sta Playboy in Cosmopolitan, je bil čas, da tudi moški pokažejo, kaj premorejo. Zakaj bi bile punce prikrajšane? Zaradi tega so možati dlakavi frajerji postali glavne face. Burt Reynolds , Roger Moore , John Travolta ...

Ženstvene in vitke
Osemdeseta so bila desetletje "booma" aerobike in fitnesa. Seks simboli so postale ženske, ki so skrbele za svoje telo in bile "fit". Več pozornosti se je namenjalo mišicam in ne toliko oblinam. Nove ikone pa so postale Jane Fonda , Olivia Newton John in Bo Derek . Seveda so bile tudi izjeme. Recimo Samantha Fox z neponovljivo košarico. Vrata sem prelepil z njenimi posterji in v koloniji prekršil policijsko uro, da sem lahko kupil Bravo z njeno zadnjo fotografijo. Po najstniško sem sanjaril o njenem objemu in zavetju med njenimi jedrimi nedrji. Če bi izpolnila skrito željo, bi povezala konce težko doumljivega sveta. Čez leta si je dala pomanjšati prsi in se poročila z žensko.

Moški s "slogom"
Moški iz 80. v pastelnih oblekah, razvlečenih majicah in špagericah so danes videti smešno, v tistem obdobju pa sta bila Richard Gere in Don Johnson glavna lomilca ženskih src.

Samantha Fox, moj mladostni idol, se je poročila z žensko.

 
Mačo tipi
Visok, črn, čeden … Idealen? Če ima še brčice in poraščene prsi kot nekdaj nesporni seks simbol Tom Selleck .

Ambiciozne blondinke
Krasijo jih svetli lasje, zagorela polt in arzenal modnih dodatkov, pa tudi "svojevrsten" okus. Britney Spears , Pamela Anderson in Jenny McCarthy so samo nekatere od opisanih novodobnih povzpetnic.

Polnokrvne Italijanke
K sreči obstajajo tudi ženske, ki nadaljujejo žlahtno tradicijo bohotnih lepotic.Italijanski zrak, testenine, vino, posušeni paradižnik, nogomet ...  Maria Gracia Cucinotta in Monika Belluci .

Mario Gracio, ki je igrala v romantičnem Poštarju, je nemogoče pozabiti. Pa še namizni nogomet ima rada. Monika Belluci je pojem moških fantazij. Ena v življenju bi bila utelešenje smisla.  Obe v enem življenju bi bili tveganje za šibko srce.

Barvito v črno-beli: Monica Belucci

 
 

Preberite še:

''Heroin chic''
Z modnih pist in s strani modnih revij so se sprehodile do malih in velikih zaslonov. Z vpadljivo koščenimi postavami so Kate Moss , Keira Knightley in Calista Flockhart osvojile planet in zaslužile milijone. In, seveda, na žalost malo bolj okroglih punc, postale novi seks simboli.

Uporniki z razlogom
Hollywoodu nikoli ni manjkalo postavnih fantov. Toda današnji zvezdniki niso samo strašansko čedni, temveč se tudi ne izogibajo debatam o političnih in družbenih vprašanjih. Vprašajte Brada Pitta , Georgea Clooneyja , Denzla Washingtona ali Leonarda DiCapria .

Seks simbolov je bilo v zgodovini še nekaj. Premikali so meje in se zavlekli v naša življenja. Ampak za nostalgijo ni prostora, ker so si joške in riti vseh časov zelo podobne.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.