10 ogledov

Slovenci razdeljeni, a neodločeni

Žurnal24 main
Po rezultatih ankete Žurnala24 po 24 odstotkov anketiranih glede domnevnega podkupovanja premierja verjame tako finski televiziji kot predsedniku vlade Janezu Janši.

Sredini "ad hoc" anketni rezultati družbe Valicon posebej za Žurnal24 so pokazali, da so Slovenci in Slovenke razdeljeni, a hkrati neodločeni: enako verjamejo informacijam finske televizije, da je Patria podkupila slovenskega premierja, kot Janezu Janši, da to ni res. Še več pa jih o problematiki nima mnenja ali ne verjame nobenemu. Tako je na vprašanje Komu verjamete v zvezi z informacijo, da je Patria podkupila slovenskega predsednika, 24 odstotkov vprašanih odgovorilo finski televiziji in 24 odstotkov Janezu Janši.


Kaj so odkrili Finci? Preberite zapis celotnega prispevka novinarja Magnusa Berglunda (v angleščini). © YLE

 

Na vprašanje Ali menite, da je bila oddaja na finski TV namerno objavljena v predvolilnem času v Sloveniji, je 33 odstotkov anketiranih menilo, da ne, 67 odstotkov pa je vprašanju pritrdilo.

Na tretje vprašanje, ali sta novinarja finske TV informacijsko zavedli slovenska opozicija in Patrijina konkurenca, pa je z da odgovorilo 53 odstotkov vprašanih, 47 odstotkov pa je menilo, da ni tako.

V petkovem Žurnalu24 bomo objavili enako anketo, a po tem, ko so si državljani lahko sinoči ob 22. uri na TV Slovenija ogledali finski dokumentarec o Patrii.

 

Pojdite z zurnal24.si po sledi afere:

Komentar: Maščevanje iz ZDA Janši ni Patrii
Cvikl trdi, da ni osumljenec
Dimnik: Gre za raco!
Video: Janša sumi domače spletkarje
Finci ne izdajo virov

Strokovna komentarja o aferia Patria
Ali H. Žerdin (Dnevnik):
"Gre za soliden izdelek preiskovalnega novinarstava. Treba je vedeti, da dokazi novinarjev niso enaki dokazom za potrebe kazenskega postopka. Če bo stekel kazenski postopek na Finskem, bo moral novinar razkriti vire. Osebno bi objavil zgodbo, če bi imel potrebne dokumente."

Tanja Starič (Delo): " Z "obrtniškega" stališča je oddaja solidna, a ji veliko manjka. Na TV Slovenija smo vedno pokazali dokumente vsaj od daleč. Nihče od sogovornikov ni potrdil novinarjevih navedb, dokazovanje je bilo šibko. Konec oddaje je obvisel v zraku. Upam, da imajo Finci vse dokumente."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.