Slovenija
39 ogledov

1 : 0 za papir v tekmi z eZdravjem

Infografika ezdravje Žurnal24 main
Pacienti še vedno opravljajo nepotrebne poti, ki bi jih informatizacija odpravila. Projekt. Rešitev je projekt eZdravje, a je v praksi za zdaj bolj malo učinka.

Trikrat v zdravstveni dom, štirikrat k specialistu na primarni ravni in v tri različne čakalne vrste za isti pregled na kliniki – takšen je izkupiček pacienta, ki je podrobno opisal vse opravljene poti in pridobljene dokumente, preden je na kliniki dokončno opravil poseg. Postopek sicer ne odstopa od običajnega – vsakdo, ki bi opravil tak poseg, bi moral skozi podobno "kalvarijo", kot jo je poimenoval pacient.


Moral že biti, a prestavljen

Marsikatero pot bi pacientu prihranila informacijska tehnologija, ki jo ministrstvo za zdravje (MZ) sicer vzpostavlja v okviru projekta eZdravje, ki je bil prvotno predviden v načrtu razvojnih programov za obdobje od vključno leta 2006 do 2012. Pozneje je bil preknjižen v investicijski projekt za obdobje od vključno leta 2008 do 2014.

V okviru eZdravja se tako vzpostavlja interoperabilna hrbtenica IS eZdravja, ki naj bi omogočila povezovanje različnih zdravstvenih izvajalcev z različnimi informacijskimi sistemi in tako bistveno povečala dostopnost do zdravstvenih podatkov pacienta in omogočala učinkovitejšo izmenjavo dokumentacije med različnimi izvajalci. Kot pojasnjujejo na ministrstvu, je projekt pripravljen za uporabo, izvajalci zdravstvenih dejavnosti pa urejajo pravnoformalne pogoje za začetek souporabe dokumentov prek hrbtenice. Projekt eRecept – omogočil bo izdelavo elektronskega recepta, ki bo po varni poti poslan v lekarno – je v fazi izvedbe, na vso Slovenijo pa naj bi bil razširjen v drugi polovici leta.

Pri eNaročanju, ki naj bi med drugim zmanjšalo administrativne stroške z odpravo papirnih obrazcev in pomagalo do hitrega in učinkovitega naročanja, se je najbolj zataknilo. Javno naročilo za projekt je po odločitvi državne revizijske komisije spet v fazi izbire najugodnejšega ponudnika.

Ministrstvo je vzpostavilo tudi spletno mesto www.ezdrav.si, na katerem so podrobneje opisani cilji vseh projektov v okviru eZdravja.

Komentarjev 2
  • dd 10:03 24.april 2013.

    Pa o strokovni nesposobnosti zdravnikov nič ne piše.?? Tako ponavadi po 1 letnem čakanju-čakalne dobe, do specialista (nesposobnega), čaka pacienta še obisk kakšne samoplačniške ambulante. Če to sploh s svojim zdravjem dočaka. Fuj zdravstvo.

  • dragec 09:01 24.april 2013.

    kaj še normalno deluje v tej državi???