Slovenija
25 ogledov

"1. maj bo preživel vse nas"

Žurnal24 main
V soboto bodo po vsej Sloveniji zagoreli kresovi. Sindikati bodo nastopili s svojimi govori, katerih osrednja tema bo, po besedah Semoliča, nasprotovanje strukturnim reformam.

Vse od leta 1890 tudi v Sloveniji praznujemo dan dela in mednarodne delavske solidarnosti. Večina običajev se je ohranila vse do danes. Vsekakor se je najbolj ohranil običaj kurjenja kresov na predvečer praznika, ob prirejanju raznih prireditev s častnimi gosti in predstavniki delavskih sindikatov, koncertih in drugih slovesnostih. In tudi letos ne bo nič drugače. Na predvečer prvega maja se nam obetajo številni kresovi in govori sindikalistov. Letošnja osrednja tema sindikatov bo usmerjena predvsem k pokojninski reformi.

Posebnih protestov sindikati ne napovedujejo, saj v Sloveniji takšne tradicije, kot pravi Semolič, ni. "Gre le za to, da se ljudje zberejo na točkah, ki so vnaprej določene. V Ljubljani je to Rožnik."

Osrednja tema strukturne reforme
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije bo tudi letos organizirala že tradicionalna prvomajska srečanja, tako na predvečer 1. maja kot tudi 1. maja.
"Letos bo po vsej verjetnosti osrednja tema govorov nasprotovanje strukturnim reformam, ki želijo zniževati pravice delavstva, standarde socialne države, reševati javne finance z zniževanjem izdatkov za socialno državo. Zaradi tega bo v ospredju poskus države za pokojninsko reformo. Po našem prepričanju bo ta prizadela večino delavcev, ki ne bodo izpolnili teh pogojev, ki jih predpostavlja zakon, da bi delali tri leta dlje. Tisti, ki tega pogoja ne bo izpolnil, bo imel revno pokojnino. In tega bo deležna večina delavcev,"  je za zurnal24.si povedal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič.

"1. maj bo preživel vse nas"
Kljub temu, da se vsako leto pojavljajo vprašanja, ali je praznik izgubil pomen, in ali ga je sploh še smiselno praznovati, Semolič poudarja: " Prvi maj še vedno živi in bo preživel vse nas. Prav zaradi časa, v katerem smo, je pomen prvega maja toliko večji, saj je vse večje tudi izkoriščanje delavcev.  Delavci so mnogim zgolj strošek in sredstvo bogatenja." Po mnenju Semoliča je situacija ravno obratna, saj praznik pridobiva na vse večjem simbolnem pomenu. "Pomen zborovanja, pomen, da se je za delavske pravice pomembno boriti, in da nobena delavska pravica ni podarjena in nobena ni večna."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.