Slovenija
115 ogledov

10 let od potresa v Posočju

Posledice potresa v Posočju Žurnal24 main
Mineva 10 let od zadnjega hudega potresa v Zgornjem Posočju. Poškodoval je tudi obnovljene stavbe po rušilnem velikonočnem potresu leta 1998.

Severozahodno Slovenijo je potres prizadel 12. julija 2004. Epicenter potresa z magnitudo 4,9 po Richterjevi lestvici je bil približno štiri kilometre severno od Kobarida. Prizadeto je bilo predvsem širše območje Bovca, najbolj pa Čezsoča.

To je bil v kratkem časovnem obdobju drugi rušilni potres v Zgornjem Posočju, ki ga je pred tem potres prizadel 12. aprila 1998 in katerega odprava posledic na objektih je bila ravno v zaključni fazi. Novi potres je povzročil veliko materialno škodo predvsem na starejših kamnitih stanovanjskih objektih, ki na tem področju predstavljajo večino stavbnega fonda.

V potresu je bilo poškodovanih preko 1800 objektov. Od tega je bilo 685 naseljenih objektov oz. objektov z dejavnostjo, ki so izpolnjevali pogoje za državo pomoč in so se uvrstili v program popotresne obnove. Do sedaj je bilo obnovljenih 283.

Obnova do leta 2018

V popotresni obnovi od leta 2004 do danes je bilo porabljenih nekaj več kot 54 milijonov evrov. Program se je doslej izvajal tekoče, letos pa se je zaradi zaostrenih gospodarskih razmer in posledično zmanjšanja državnega denarja začasno upočasnil, pojasnjujejo na ministrstvu. Ob tem poudarjajo, da je v proračunu za prihodnje leto znova predvideno normalno financiranje popotresne obnove.

Za prihodnje leto je v že sprejetem državnem proračunu za popotresno obnovo predvidenih 5,5 milijona evrov. Ob približno takšni letni dinamiki bi popotresna obnova trajala do leta 2017, v letu 2018 pa bi lahko prešla v zaključno fazo, ocenjujejo na ministrstvu.

Ustavitev gradenj

Bovški župan Siniša Germovšek je nad potekom popotresne obnove zaskrbljen. "Žalostno dejstvo je, da so se po 10 letih zadeve nekoliko zapletle, potem ko so bila sredstva za obnovo z lanskimi spremembami državnega proračuna zelo okleščena. Zato je letos prišlo do ustavitve začetih gradenj, kar je nesprejemljivo," poudarja ob 10-letnici zadnjega potresa.

Posoški župani so vlado že večkrat opozorili, da se s takim načinom dela povzroča dodatna škoda in s tem dodatni stroški. "Razumemo, da se zaključek popotresne obnove zaradi pomanjkanja denarja prenese v prihodnja leta, a se naj s tem ne dela dodatna škoda. Upamo le, da bodo držale obljube, da se bo obnova po koncu poletja vendarle nadaljevala," upa Germovšek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.