Slovenija
20 ogledov

10-mesečni otrok imel urejene dokumente

Otrok in starši. Shutterstock
V Centru za socialno delo Novo mesto do torka niso prejeli nobene prijave oz. obvestila o ogroženosti otroka, ki naj bi bil močno podhranjen in je umrl v UKC Ljubljana. Zato stikov z družino, razen postopkov pri izdajanju otroškega dodatka in urejanja porodniškega dopusta materi, niso imeli.

To je za STA povedal direktor centra Alojz Simončič. Pojasnjuje, da jih je v torek o ogroženosti dečka, ki naj bi pri 10 mesecih tehtal 3,5 kilograma, obvestili novomeški zdravniki. Ti so namreč sprejeli otroka in ga nato napotili na zdravljenje v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob tem direktor centra opozarja, da center za socialno delo ne more sam bdeti nad vsem prebivalstvom, zato ukrepajo na podlagi prijav oziroma opozoril, ki so lahko tudi anonimna. Simončič zato poziva javnost oziroma kogarkoli, ki ve za ogroženost otrok, naj to prijavi socialni službi.

Na pregled tudi ostalih pet otrok

Po njegovih besedah so z družino umrlega otroka zdaj vzpostavili stik, da bi ugotovili, kakšno je stanje pri drugih otrocih, teh naj bi bilo še pet. "Trenutno ni videti, da bi bili ti ogroženi," je še povedal.

Ob tem pojasnjuje, da bodo šli vsi otroci na zdravniški pregled, kjer bodo ocenili, ali so ogroženi ali ne. Pravi, da so starši pripravljeni sodelovati s socialno službo, zato predvideva, da bodo starši verjetno sami odpravili anomalije, če se bodo pokazale. Sicer pa bo socialna služba družino in stanje otrok spremljala tudi v naprej.

Če bodo otroci ogroženi in starši ne bodo odpravljali vzrokov, s katerimi otroke ogrožajo, potem bo center za socialno delo izvedel ukrepe, skrajni je odvzem otrok, je pojasnil Simončič. Ob tem opozarja, da postopek odvzema otrok ponavadi traja dolgo, lahko tudi kakšno leto. Sicer pa ima socialna služba tudi možnost začasnega odvzema otroka, ki je hitrejši.

Otrok imel urejene dokumente

Celotna družina naj bi se namreč prehranjevala z vegansko prehrano, ki vključuje le rastlinska živila. Vendar pa je otrok po besedah zdravnikov v UKC Ljubljana umrl zaradi sepse, ki je eden pogostejših vzrokov za smrt otrok pri tej starosti in ni nujno povezan z načinom prehrane otroka.

Simončič zavrača govorice, da naj otrok ne bi bil vpisan v matično knjigo, saj "so bili dokumenti urejeni". Pojasnjuje, da je center za socialno delo iz evidence prebivalstva pridobil podatke, na podlagi katerih so potem lahko izdali odločbo za otroški dodatek in porodniški dopust materi umrlega dojenčka.

Mediji pa tudi pišejo, da je bil otrok rojen doma in da je bil le enkrat pri zdravniku, in sicer nekaj dni po rojstvu. Tako naj ne bi imel izbranega pediatra, ki bi spremljal otrokovo zdravstveno stanje. Prav tako do novorojenčka ni uspelo priti patronažni sestri.

V teku preiskava, kazen do treh let

Delo je poleg tega tudi poročalo, da sta v torek zjutraj sorodnici v skrbi za otroka prišli k patronažni sestri v novomeškem zdravstvenem domu. Potem naj bi patronažna sestra šla na pediatrijo, kjer so se odločili, da poiščejo starše. Slednje so prepričali, naj otroka pripeljeta k zdravniku.

Novomeški zdravniki pa so poleg prijave socialni službi o dogodku obvestili tudi policijo. V teku je tudi kriminalistična preiskava v zvezi s sumom kaznivega dejanja zanemarjanja otroka, za kar je po kazenskem zakoniku zagrožena zaporna kazen do treh let. Za primerjavo - tri leta zapora vam grozijo tudi v primeru kraje stvari večje vrednosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.