Slovenija
33 ogledov

10 viskijev za župana

Kranjski župan Mohor Bogataj (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Občinski nakupi. Kranjski župan letos trikrat naročil viski za občinsko reprezentanco. Namige, da je namenjen le zelo ozkemu krogu, zanika.
Pod eno naročilnico za liter viskija se je podpisal župan Mohor Bogataj, pod dve naročilnici pa zanj podžupana Bojan Homan za sedem litrov in Janez Frelih za dva litra. V primeru nakupa sedmih steklenic viskija je blago prevzel občinski vzdrževalec.

Kranj. Deset steklenic žgane pijače, viskija ballantine's, je letos v treh ločenih obdobjih naročil kranjski župan Mohor Bogataj, sodeč po dokumentih, ki smo jih prejeli od anonimnega vira. Ta namiguje, da je viski namenjen zelo ozkemu krogu, mestna uprava, ki nakupov ne zanika, pa zatrjuje, da gre za občinsko reprezentanco.

“Za aperitive”
Res je, da za potrebe celotne reprezentance občinske uprave kupimo tudi alkoholne pijače,” pravijo na občini. “Vino služi pogostitvam na različnih prireditvah, alkoholne pijače pa za potrebe aperitivov,” dodajajo. Zatrjujejo, da so pijače, na katere opozarja anonimni vir, kupili na zalogo, pri čemer pa ne pojasnjujejo, zakaj so zalogo ustvarjali v treh ločenih nakupih.

Županovi nakupi
1 steklenico viskija ballantine's je 3. 1. naročil kranjski župan Mohor Bogataj. Zraven še 18 manjših sokov, čaj, kavo in donat. Vrednost je znašala 300 evrov.                 

2 steklenici viskija ballantine's je župan naročil 31. 1., zraven pa še dva kilograma piškotov. Vrednost 120 evrov.                        

7 steklenic viskija ballantine's je naročil 30. 3. Vrednost 126 evrov.

Koliko alkoholnih in konkretno žganih pijač je mestna uprava kupila v tem mandatu, nismo izvedeli. Podatek smo želeli primerjati tudi z nakupi v prejšnjem mandatu, vendar pa nam mestna uprava s konkretnimi številkami ni postregla. Opozorila je, da reprezentanca obsega širok nabor izdelkov, med drugim hrano in darila. “Ne vodimo in arhiviramo računov po posameznih izdelkih, ki jih kupimo, tako da bi morali pregledati prav vse račune dobaviteljev, teh pa občina prejme okoli 22 tisoč na leto. Delovni čas, porabljen za tak nabor podatkov, bi bil nerazumno obsežen,” se opravičujejo pri mestni upravi.

Kako je pri sosedih
V tržiški občinski upravi niso v zadnjih petih letih kupili nobene steklenice žganih pijač, zatrjuje župan Borut Sajovic. “Zato ker se mi ne zdi niti primerno niti potrebno, da bi se tako trošil davkoplačevalski denar. Župan da kdaj za kozarček v kakšnem lokalu iz lastnega žepa, damo tudi kakšno steklenico vina kot darilo, to je pa to,” pravi. Podobno trdi škofjeloški župan Miha Ješe: “Dobili smo nekaj manjših steklenic žganih pijač za darilo, žganih pijač za občinsko upravo pa ne kupujemo, niti jih ne odpiramo.” Žganih pijač za reprezentanco ne kupujejo niti v Radovljici, zatrjujejo pri občinski upravi. Občasno se sicer odločijo za nakup žganih likerjev domačega proizvajalca, Kmetije pr' Turk z Rovt, vendar pa služijo za protokolarna darila. “V uradu župana ni za potrebe župana in protokola niti mililitra alkohola,” pa pravi jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger.

Kaj pravi zakon
Reprezentanca po zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb predvideva stroške za pogostitev poslovnih partnerjev pa tudi za zabavo v povezavi s poslovnimi partnerji ter za darila ob poslovnih stikih z njimi, vendar zakon o omejevanju uporabe alkohola med drugim prepoveduje prodajo oziroma ponudbo alkoholnih pijač med delovnim časom na delovnem mestu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.