Slovenija
26 ogledov

100 luksuznih vil naprodaj

Če se lahko, je prav, da se davek izterja, pravi davčni strokovnjak Darko Končan Žurnal24 main
Pri nas na naprodaj okoli sto luksuznih vil, vrednih več kot milijon evrov. Lastniki so poslovneži, podjetniki in obrtniki.

Trenutno je na nepremičninskem trgu naprodaj okoli sto res luksuznih nepremičnin, vrednih več kot milijon evrov, ocenjuje Zoran Đukić, direktor nepremičninske agencije Stoja.

Prodaja se povečuje, ker lastniki, večinoma gre za poslovneže, podjetnike in obrtnike, "čistijo portfelj svojega premoženja", pojasnjuje Đukić. "Nekateri od njih se celo odločajo za umik iz Slovenije, ker postajamo mesto duhov," pravi sogovornik. A dodaja, da po drugi strani prihaja tudi do "streznitvenega trenutka", saj se je pokazalo, da luksuzne nepremičnine niso več vredne toliko, kot so bile v preteklosti.

Le štirje kupci

Kupcev pa ni ravno veliko. Lani je bilo v vsem letu prodanih le deset nepremičnin, vrednih milijon evrov ali več. Dejansko pa je bila številka še manjša, saj je le v štirih primerih šlo za prodajo, v preostalih pa le za prenašanje vil z enega na drugo podjetje. A dodaten davek, meni Đukić, izseljevanja bogatašev iz Slovenije ne bo pospešil.

Davek na davek

Davčni svetovalec Darko Končan pa opozarja, da ima lahko tak poseben davek številne pasti. Ker lastniki teh nepremičnin že zdaj plačujejo nadomestilo za stavbno zemljišče, tisti, ki to premoženje oddajajo, pa tudi davek na prihodke od najemnin, "bi bil to davek na davek". Meni, da je smiselno, da se obdavči le prazne nepremičnine, to pa pomeni, da davčnega izplena ne bo ravno veliko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.