Slovenija
7 ogledov

100 % višje zavarovanje

(Foto: Žurnal24grafika) Žurnal24 main
Morebitna napoved dviga prispevne stopnje že odmeva. "Odločno smo proti temu!" pravijo obrtniki. Upokojenci: "To bi bilo hudo." Kmetje: "O tem je bilo govora že pred leti."

"Trikrat smo odločno proti," so na vprašanje o zvišanju zavarovanja odgovorili obrtniki. Po novem naj bi bil najnižji znesek za obvezno zdravstveno zavarovanje za samostojne podjetnike z najnižjimi prihodki v zdravstveno blagajno enkrat višji, in sicer 200,12 evra. Tako piše v čisto svežem delovnem gradivu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Edina skupina, kjer dvig stopnje (še) ni predviden, je 715 tisoč zavarovancev, ki so v delovnem razmerju.

Prispevna stopnja za dobrih sto odstotkov naj bi se s 6,36 dvignila na 13,45 odstotka. Takšno razliko naj bi občutili samostojni podjetniki, 15 tisoč lastnikov zasebnih podjetij, 11 tisoč kmetov, 35 tisoč brezposelnih na denarni pomoči, 522 tisoč upokojencev in celo 14 vrhunskih športnikov.

Obrtniki so šokirani
"Smo trikrat odločno proti temu. Država samo razmišlja, kako bi dvignila ceno zdravstvenih storitev. Naj že enkrat začne normalno razmišljati, saj tistega, kar Evropska unija daje kot obvezo Sloveniji, ne uredi. V primeru, da res pride do tega, bomo šli do konca," pravi Štefan Pavlinjek iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in dodaja, "če bo treba, bomo šli tudi na referendum, saj ne bomo dopustili obremenitve na ceno dela".

"Pred leti že govor o tem"
"Za zdaj s tem novim svežnjem še nismo seznanjeni. Se je pa o tem pred leti že govorilo. O tem smo razpravljali že z bivšim zdravstvenim ministrom Andrejem Bručanom, vendar na srečo do tega ni prišlo,"
je za zurnal24.si povedal Roman Žveglič, predsednik sindikata kmetov.

"To bi bilo hudo
"
"Polovica upokojencev je pod robom revščine in imajo 540 evrov pokojnine ali manj. Gre za srednjo pokojnino in ti ljudje bodo kakršnokoli podražitev težko prenesli. Mi smo se pogovarjali, da preide dodatno v osnovno in tisto, kar zdaj plačujejo, bi plačevali naprej v enaki višini. Tako bi šel ves denar v eno blagajno in ne več v dve. Da bi ostalo dodatno in se povišalo osnovno, to bi bilo pa hudo,"
  nam je povedala Mateja Kožuh Novak iz Zveze društev upokojencev Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.