Slovenija
34 ogledov

11-im sredstva za zaščito in reševanje

Žurnal24 main
Uprava za zaščito in reševanje bo z več organizacijami podpisala aneks k pogodbi za sofinanciranje dejavnosti na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Uprava RS za zaščito in reševanje bo z 11 društvi, zavodi, državni organi ter drugimi organizacijami tako kot že vrsto let podpisala anekse, na podlagi katerih jim bodo lahko finančno pomagali pri pripravi na opravljanje nalog zaščite in reševanja v primeru naravnih in drugih nesreč.

Podpisniki aneksov:
Gorska reševalna zveza Slovenije,
Jamarska reševalna služba,
Podvodna reševalna služba Slovenije,
Zveza tabornikov Slovenije,
Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov,
Rdeči križ Slovenije,
Zveza radioamaterjev Slovenije,
Gasilska zveza Slovenije,
Združenje slovenskih poklicnih gasilcev,
Kinološka zveza Slovenije ter
Zveza društev in klubov vodnikov reševalnih psov Slovenije.

Aneks k pogodbi za sofinanciranje dejavnosti na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v letu 2011 bodo podpisali danes na ministrstvu za obrambo. Uprava anekse z društvi podpisuje vsako leto, torej jesenske poplave niso spodbudile k zagotovitvi dodatnih sredstev za organizacije s področja preprečevanja naravnih nesreč. Z državnega proračuna jim letno zagotovijo različno visoke vsote.

Gorskim reševalcem skoraj pol milijona
Za ponazoritev poglejmo primer ene od dobitnic sredstev: Gorska reševalna zveza (GRZS) bo denimo prejela 473 tisoč evrov. Lani so prejeli enako visoka osnovna sredstva, a z dvema dodatkoma, ki jih letos ne bodo videli. Načrt porabe sredstev so morali posredovati upravi, ki ga je tudi ocenila. Denar bodo namenili za usposabljanje reševalcev, reševalno delo, dežurstva, nakup nove opreme, nekaj bodo dobile tudi vse izpostave oziroma enote.

Zneski enaki, nesreč je več
Predsednik GRZS Igor Potočnik ob tem poudarja, da številni problemi ostajajo še nerešeni oziroma za njih ni dovolj sredstev. Če bi želeli poskrbeti samo za refundacije delavcev oziroma reševalcev, bi za to lahko namenili skorajda četrtino vseh sredstev, pravi Potočnik.

Dejstvo je tudi, da se število nesreč dolgoletno gledano povečuje, s tem pa seveda tudi stroški. "Zneski sicer ostajajo enaki, a nominalno gledano je to drugače. Pojavljajo se vedno novi športi, ki prinesejo tudi nove nesreče. To je problem," opozarja Potočnik.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.