Slovenija
178 ogledov

12-članska družina: "To je dar"

Družina Zelič (Foto: Zurnal24)
1/2
Žurnal24 main
Danes je mednarodni dan družin. Ob tej priložnosti smo obiskali kar 12-člansko družino ter z njimi preživeli del dneva.

Zeličevi živijo v okolici Kamnika. Najmlajša člana družine sta stara 8 let, a delujeta bistveno bolj odraslo. Oče je invalidsko upokojen, mati pa opravlja delo poklicne rejnice. Štirje otroki so namreč njuni, štiri pa imata v reji.

Namen današnjega dne je razmislek, kaj več lahko storimo za družino.
Letošnji mednarodni dan poteka pod geslom Vpliv migracij na družine po vsem svetu. "Želimo, da bi tudi v slovenski družbi družina ostala ena najpomembnejših vrednot, ne glede na to, v kakšni družinski skupnosti posamezniki živijo," je ob tej priložnosti zapisal minister za delo Ivan Svetlik.

Od današnjem dnevu družine Marija Zelič pravi: "Kljub temu, da imajo le redki več otrok, mislim, da družina ne izgublja pomena. Res pa je, da marsikdo skuša ta pojem popačiti, kar se mi zdi nedopustno."

Njen življenjski sopotnik Ivo dodaja: "Družina je osnovna celica. Če se v družini ne naučiš pogovarjati, potem ne boš funkcioniral niti, ko boš odrasel."

Zeličem že skoraj devet let podpira tudi Anin sklad, ki mesečno najmlajši članici družine daje 100 evrov. Anin sklad je ustanova, ki materialno in duhovno pomaga družinam z veliko otroki. Hkrati tudi spremlja tiste, ki si želijo otroka oziroma enega otroka več, pa so v kakršni koli stiski.

V desetih letih s 25 na 353 družin
Gonilna sila Aninega sklada je že od samega začetka Marija Šterbenc, za katero družine pravijo, da ne vedo, od kod ji toliko energije za vso aktivnost in pomoč. Kot nam je povedala, je bilo prvo leto v sklad vključenih 25 družin, danes je številka narasla že na 353. Srečanja so trikrat letno, njihov program pa se stalno izpolnjuje. Več si lahko preberete v intervjuju z naslovom "Otrok si ne želimo zaradi komodnosti".

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.