Slovenija
30 ogledov

1,2 mrd. evrov težka obnova Teša

(Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Teš: Za obnovo blokov 4 in 5 bi bilo potrebnih 430 milijonov evrov vložka. Če temu dodamo še izpad iz časa, ko bloka zaradi obnove ne bi obratovala, pridemo do številke 1,2 milijarde evrov.

Študija revitalizacije četrtega in petega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš) je pokazala, da je za obnovo blokov potreben investicijski vložek v višini 430 milijonov evrov. S tem bi bilo omogočeno nadaljnje obratovanje teh blokov za dodatnih 150 tisoč delovnih ur oziroma približno 25 let.

Nerevidirani rezultati poslovanja družbe v letu 2010:
Družba je prodala 16 teravatnih ur električne energije, ustvarila 903 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje in 80 milijonov evrov čistega dobička. NS je rezultate ocenil kot izjemno dobre.

"Investicijski stroški in stroški prihodnjih remontov bi za oba bloka znašali 430 milijonov evrov. Če tem stroškom dodamo še stroške financiranja, stroške izpada dobave električne energije v času, ko bloka 4 in 5 zaradi obnove ne bi obratovala (predvidoma eno leto), stroške izpada proizvodnje Premogovnika Velenje ter stroške prekinitve pogodbe z Alstomom za nadomestni blok 6 Teš, bi stroški znašali več kot 1,2 milijarde evrov. Ob tem je treba poudariti, da bi bila cena proizvedene električne energije iz obnovljenih blokov 4 in 5 za približno 20 EUR/MWh višja od načrtovane stroškovne cene nadomestnega bloka 6, kar na leto predstavlja za 70 milijonov evrov višje stroške obratovanja," so sporočili s HSE.

Zadovoljni s pozitivnimi odgovori študije
Nadzorniki so se seznanili tudi s študijo o zalogah premoga, ki je pokazala naslednje:
- da odkopne zaloge ob koncu leta 2010 znašajo 124 milijonov ton, bilančne zaloge približno 162 milijonov ton,
- da natančno planiranje napovedovanja kakovosti in tekoča kontrola ter monitoring kurilnosti premoga zagotavljajo dolgoročno enako raven kurilnosti predvidenih količin pridobljenega premoga ter
- da so proizvodni stroški Premogovnika Velenje primerljivi s podobnimi podzemnimi odkopi in obstaja dovolj dokazov, da je ciljna cena dosegljiva.

Kot pravijo, pozitivni odgovori na ta tri vprašanja "zagotavljajo možnost obratovanja nadomestnega šestega bloka Teš v predvidenem režimu obratovanja do leta 2054".

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.