Slovenija
64 ogledov

120 zdravnikov konopljo že zna uporabljati

konoplja v medicinske namene EPA
V Ljubljani je danes potekalo prvo izobraževanje zdravnikov glede uporabe konoplje v medicinske namene. Zdravniki imajo glede tega še malo znanja, Slovenci pa pripravke iz konoplje trenutno kupujemo na črno.

"Glede tega, kaj se bo zgodilo, ko bomo v Sloveniji legalizirana uporaba konoplje v medicinske namene, je v javnosti še vedno precej nejasnosti, kar se je izkazalo tudi danes. Veliko ljudi namreč še vedno meni, da bodo konopljo lahko gojili doma. To seveda ne drži," poudarja  prim. Jasna Čuk Rupnik, dr.med., članica delovna skupina na Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS), ki je pripravila priporočila s katerimi ministrstvu za zdravje, agenciji za zdravila in ZZS predlaga ukrepe za uvrstitev medicinske konoplje med zdravila, ki bodo dostopna na recept.

Veliko zanimanje zdravnikov

Konoplja | Avtor: EPA EPA
Parlamentarni odbor za zdravstvo je 7. oktobra ministrstvu za zdravje naložil, da v dveh mesecih premesti konopljo iz prve skupine prepovedanih drog in zakonsko uredi gojenje in zdravljenje z medicinsko konopljo. Rešiti je potrebno tudi vprašanje oskrbe in gojenja konoplje.

Prvega izobraževanja o uporabi in predpisovanju konoplje, ki je danes potekalo v Ljubljani, se je udeležilo 120 zdravnikov. "Število zdravnikov kaže na veliko zainteresiranost," pravi Milan Krek z NIJZ.

Bolniki vedno večkrat izrazijo željo, da jim zdravniki predpišejo pripravke iz konoplje, zdravniki pa imajo glede tega malo znanja.Slovenski uporabniki pripravke iz konoplje trenutno kupujejo na črnem trgu.

Konoplja v paliativne namene

Prvo izobraževanje je namenjeno uporabi konoplje v medicinske namene v paliativo, torej v stanju, ko ima bolnik terminalno bolezen in mu le še lajšajo simptome. "Iz današnjega izobraževanja bo tudi domači zdravnik odšel s takim naborom znanja, da bo lahko prevzel oskrbo bolnika, ki je odpuščen iz Onkološkega inštituta," pravi Krek. Pripravki iz konoplje trenutno namreč lahko predpisujejo le v bolnišnicah. 

Pacienti zaradi poplave informacij zmedeni

konoplja, izvlečki | Avtor: EPA EPA
"Če si pacient ali starš pacienta in iščeš informacije po spletu, bolj kot iščeš, bolj si zmeden," opozarja Tanja Bagar, direktorica mednarodnega inštituta za kanabinoide. Ob poplavi informacij je, kot opozarja Bagarjeva, tudi težko ločiti mite od resnice. "Eden od mitov je, da je to zdravilo za vse, da se ne moreš predozirati. Doziranje je izredno individualno, zato mora zdravljenje obvezno spremljati strokovnjak in zato je samostojno zdravljenje lahko nevarno. Ljudje se lahko zastrupijo npr. s fitofarmacevtskimi sredstvi, ki so bila uporabljena na rastlinah."

Lahko vas dotolče, lahko pa reši še več problemov

Če torej kupujete konopljine pripravke prek spleta, Bagarjeva svetuje, da vprašajte, kje so bili pripravki pridelani, in naj vam pokažejo analizne liste. "Že tu odpade 60 odstotkov ponudnikov."

"Glavni problem garažnih pripravkov je, da lahko dobite pripravke, ki vas bodo dotolkli in pripravke, ki vas bodo, če boste imeli srečo, ki bodo rešili več problemov, kot ste pričakali - nihče na črnem trgu ne uravnava vsebnosti in protokolov," pravi farmakolog Gorazd Drevenšek, ki napoveduje, da se bodo tudi v Sloveniji začele klinične raziskave glede učinkov kanabinoidov na podlagi katerih bodo zdravniki lahko medicinsko konopljo dozirali.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • moder 13:24 12.november 2016.

    To izobraževanje, sploh ni izobraževanje, ker je Krek tista oseba, ki deli informacije na tem predavanju, je to približno tako, kot bi Joseph Goebbels predaval o svobodi medijev,... Ko pa je ljudska iniciativa povabila SVETOVNE strokovnjake o konoplji v ...prikaži več Slovenijo na izobraževanje, pa je bila v Sloveniji stroka vabljena, pa se niso udeležili izobraževanj... Narobe svet bi lahko rekli, le da gre v tem primeri zelo dobro premišljeno in načrtovano v tej smeri, da tuji mediji že pišejo o GW Pharmaceuticals gojil konopljo v Sloveniji, med tem ko bi hortikulturo še naprej preganjali in zapirali ljudi, ki delajo samooskrbo. Bravo slovenija, delate za farmacevte, ne pa za narod. Bolje rečeno, prodali ste narod farmacevtom,...

  • Avatar praufo
    praufo 12:54 11.november 2016.

    naše in vsako drugo telo je narejeno tako, da se samo zdravi in konoplja je pa odličen pripomoček, ... dejmo nehat s to prohibicijo, tramp je zmagal, kaj še hočete, svet se spreminja in koga še poslušate, ... cmeravi fantek ...prikaži več pokaž da maš jajca, mogoče samo jajčka ... žal rabimo trampa v sloveniji

  • popokatopetl 09:01 11.november 2016.

    Zdravniki imajo s konopljo zelo specifične probleme. Ker so jo prepovedali, lahko zdravnik ki jo vseeno predpisuje zaide v hude probleme v cehu, če slučajno pride do zapleta. Zato se rajši izgovori da nima izkušenj z njo. Pa po uradni ...prikaži več poti je ravno tako zaradi prepovedi problem z dostopnostjo. Gre pa tu za hudo hipokrizijo. Ob zelo neprijetni priložnosti sem videl, da je precej odpisanih bolnikov, ki trpijo hude bolečine. Običajni analgetiki ne primejo, z opiati odlašajo kolikor se le da ker vedo da so zelo škodljivi. V vmesni fazi bi znali blažilni učinki konoplje marsikomu pomagat, četudi ne vsakemu. Pa če bi bila na recept zastonj ali poceni v lekarnah s kontrolirano vsebnostjo, bi tudi mogoče ugotovili, koliko res pomaga pri zdravljenju katerega raka.