Slovenija
86 ogledov

14 let od tragične nesreče

Današnji pohod policistov (Foto: A. F.) Žurnal24 main
Policisti so danes s spominskim pohodom na Okrešelj obeležili spomin na tragično nesrečo pred štirinajstimi leti.

10. junija 1997 smo v pogorju Savinjskih Alp med usposabljanjem članov GRZS izgubili pet vrhunsko usposobljenih reševalcev in letalcev. Jani Kokalj, Mitja Brajnik, Luka Karničar, Rado Markič in Boris Mlekuž so v bližini Okrešlja (pod Tursko goro) vadili reševanje s helikopterjem.

Ko so med vajo dva reševalca letalca z vitlom dvigali v helikopter, je med helikopterjem in sidriščem ostala povezava, ki je s sidrišča odtrgala vseh pet reševalcev letalcev. Vrvica njihove teže ni vzdržala, zato so padli v globino.

okre%C5%A1elj | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Gorski reševalci so se tragedije s pohodom na kraj nesreče spomnili že konec minulega tedna; ker je bil en od ponesrečencev, Mitja Brajnik, tudi policist, pohod tradicionalno organizirajo tudi pripadniki slovenske policije z generalnim direktorjem Jankom Gorškom na čelu.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Spomin na nesrečo bo za vedno živel tudi po zaslugi zdravnika ter gorskega reševalca Iztoka Tomazina, ki je kot udeleženec takratne vaje gorskih reševalcev več let kasneje o nesreči napisal knjigo Tragedija pod Tursko goro. Tragična nesreča je sprožila precejšen vihar znotraj Gorske reševalne službe Slovenije ter pripeljala do več sprememb, kar je Tomazin opisal v svojem delu, izdanem ob deseti obletnici nesreče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.