Slovenija
282 ogledov

1,4 milijona evrov za rokodelce in 20 za letala

lončarski atelje Saša Despot
Vlada je danes sprejela osnutek zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva in uredbo o izvajanju kohezijske politike v obdobju 2021 do 2027.

Vlada je danes sprejela osnutek zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva. "Postavljamo temelje za ohranjanje in razvoj rokodelstva. Lovimo zadnji vlak za ohranitev te panoge, veščine hitro izginjajo in s tem nesnovna kulturna dediščina. To je majhen a pomemben del gospodarstva in turizma ter naše dediščine," je dejal minister Matjaž Han.

"Zdaj to področje ni urejeno, pojem rokodelstva šele s tem zakonom vstopa v pravni red. Zaostajamo za vsemi sosednjimi državami. Naredili smo študijo, ki opredeljuje 70 različnih rokodelskih panog pri nas. OZS bo podeljevala naziv ter certificirala rokodelske izdelke. Na ministrstvu bomo pripravili program za ohranjanje in razvoj rokodelstva, 1,4 milijona je namenjenega za to področje," je še pojasnil Han.

Vlada je sprejela tudi uredbo o izvajanju kohezijske politike v obdobju 2021 do 2027, kar je zakonski pogoj za koriščenje 3,2 milijarde kohezijskih sredstev. Med novostmi je sklad za pravičen prehod za dve regiji: zasavje in savinjsko-šaleško regijo, je po seji vlade pojasnil minister Aleksander Jevšek. 

Že marca minister Jevšek pričakuje podpis prvih dodelitev sredstev v tej finančni perspektivi 2021 do 2027, med temi naj bi bila tudi odobritev približno 20 milijonov evrov sredstev za nakup letal za gašenje požarov.

Glede tega, ali bodo nadaljevali z izvedbo projektov prejšnje vlade pa je dejal: "Veliko projektov je bilo, vprašanje, kateri so realno izvedljivi, zdaj zbiramo, kateri so realno izvedljivi."

Opozoril je še, da smo pri črpanju kohezijskih sredstev zelo uspešni. V perspektivi 2014 2020 smo na sedmem ali osmem mestu, počrpanih je 87 odstotkov sredstev.

dezurni@styria-media.si 

Komentarjev 1
  • Ender3 16:43 16.februar 2023.

    Od 87 do 100% je, kar nekaj denarja zamujenega. Morda pa, nekdo le ni dobro opravil svojega dela..Sploh pa, ali obramboslovje spada med rokodelstvo..?