Slovenija
1125 ogledov

14. predmeta za dijake vendarle ne bo

razred učilnica tabla Profimedia
Uvedbi so močno nasprotovali ravnatelji srednjih šol.

V srednjih šolah ne bo samostojnega predmeta aktivno državljanstvo, kot so to načrtovali na ministrstvu za izobraževanje, na pristojnem zavodu pa zanj tudi že oblikovali učni načrt. Z dodatnimi vsebinami o delovanju države se bodo dijaki seznanili pri obveznih izbirnih vsebinah in interesnih dejavnostih, je poročal Radio Slovenija.

Po poročanju radia je eden izmed razlogov, da samostojni predmet aktivno državljanstvo ne bo uveden, nasprotovanje ravnateljev srednjih šol, ki so opozorili, da bi z dodatnim predmetom dijake obremenili preko zakonsko dopustnega števila ur pouka na teden.

Po besedah Slavice Černoša z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so se zato na ministrstvu lotili iskanja alternativnih rešitev, ki so jih našli znotraj že obstoječih predmetnikov. Tako se bodo dijaki z bolj poglobljenimi vsebinami o delovanju državnih in evropskih inštitucij ter z aktivnim državljanstvom seznanili v okviru obveznih izbirnih vsebin in interesnih dejavnostih.

Jernej Pikalo Jernej Pikalo Slovenija Aktivno državljanstvo: Ravnatelji so se uprli, to je že 14. predmet

Uvedbo predmeta aktivnega državljanstva je kot možnost na konferenci ravnateljev avgusta na Brdu pri Kranju napovedal minister Jernej Pikalo. Takrat je povedal, da v srednjih šolah načrtujejo uvedbo predmeta o državljanski vzgoji, katerega cilj bo "opolnomočenje državljanov, da bo vsak do polnoletnosti posedoval osnovna in praktična znanja za udeleževanje v javnih zadevah".

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.