Slovenija
20 ogledov

1,5 milijarde rdečih posojil v NLB

Janez Šušteršič Saša Despot
Revizija pokazala: NLB ima 15 odstotkov rdečih posojil.

Minister Janez Šušteršič je razkril finančno sliko naše največje banke NLB. Skrbni pregled, v katerem je 30 revizorjev mesec in pol pregledovalo posojila, ki jih je v preteklih letih dala banka, je pokazal, da je tako imenovanih rdečih posojil za 1,5 milijarde evrov (15 odstotkov vseh). Kot je pojasnil Šušteršič, so revizorji za ta posojila ocenili, "da večjega dela ne bo mogoče vrniti".

Vlada je pričakovano zato že potrdila predlog zakona o Slovenskem državnem holdingu, kamor bodo predvidoma do konca leta na eno od odvisnih družb prenesene vse slabe terjatve NLB skupaj z vsemi zavarovanji – to je s hipotekami in delnicami družb.

NLB naj bi "zadihala"

Na ta način naj bi, računa minister, NLB z očiščenimi bilancami zadihala, začela zopet kreditirati podjetja in postala "znova zanimiva za vlagatelje".

Država oziroma holding pa bi pridobil čas, da iz prenesenih zavarovanj (stanovanj in delnic) vendarle nekaj izterja.

Najslabši scenarij

S to operacijo naj bi država dosegla, da "NLB v prihodnje več ne bo potrebovala nove dokapitalizacije", zagotavlja Šušteršič. In pojasnjuje, da je banka za tretjino od 1,5 milijarde evrov slabih posojil, ki bodo prenesena na holding, že naredila slabitve oziroma rezervacije, z unovčitvijo zavarovanj pa lahko holding iztrži vsaj še tretjino.

"Če pa se vseeno uresniči najslabši scenarij, bo za sanacijo do konca prihodnjega leta potrebno od 400 do 500 milijonov evrov," dopušča prvi finančnik v državi.

Še forenziki v NLB

Koliko je v tem trenutku slabih posojil še v NKBM in A-banki, minister ni želel ocenjevati. Je pa ponovil, da tudi v NKBM že poteka skrbni pregled, za NLB pa dodal, da bi zdaj lahko sledil še forenzični pregled, ki bo dal še nekatere dodatne odgovore.

Čeprav skrbni pregled ni bil uveden, da se v prvi vrsti najde krivce za slaba posojila, pa naj bi novi nadzorniki NLB in Banka Slovenije že dobili jasen signal, je potrdil Šušteršič, da se zdaj pogleda tudi, kdo so osebe, ki so s slabim delom ali pa celo namerno povzročile bančne težave ter da se zoper njih sproži ustrezne odškodninske in kazenske postopke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.