Slovenija
43 ogledov

150 let Darwinove revolucionarne knjige

Darwinova teorija je bila prelomna za tisti čas, saj je bila v popolnem nasprotj Žurnal24 main
Pred natanko 150 leti je Charles Darwin v knjigi O izvoru vrst postavil za tisti čas revolucionarno teorijo o evoluciji.

Eden največjih naravoslovcev vseh časov se je celih dvajset let izogibal objavi svojih ugotovitev, zlasti ker so v delih ostro nasprotovale biblijski zgodbi o stvarjenju in s tem tudi cerkvenemu nauku. Šele ko je ugotovil, da je njegov rojak Alfred Russel Wallace neodvisno od njega prišel do enakih spoznanj in jih želel objaviti, je privolil v objavo.

Z ženo je imel Charles Darwin deset otrok, od katerih sta dva umrla že v zgodnji mladosti. Darwin, katerega vera v Krščanstvo je bila omajana že prej, je po smrti 10-letne tem dogodku dokončno prenehal hoditi v cerkev in se opredelil za agnostika.

Tako Darwinovo kot Wallaceovo teorijo je leta 1958 skupaj predstavila naravoslovna skupina Linnean Society. Darwinova 550 strani debela knjiga je nato izšla šele dobro leto kasneje, prva izdaja pa je bila razprodana že kmalu po objavi.

Ne da bi sploh uporabil besedo evolucija, je Darwin med svojim potovanjem z ladjo Beagle v 30. letih 19. stoletja v svojih opazovanjih in opisih identificiral načelo naravnega izbora, ki danes kot "selekcija" predstavlja enega izmed temeljnih stebrov evolucijske teorije.

S knjigo, ki za številne znanstvenike še vedno predstavlja najpomembnejše delo celotne biologije, je Darwin postavil temelje za še danes med naravoslovci v veliki meri nesporno teorijo o evoluciji. Ena izmed posebnosti knjige je med drugim tudi ta, da v celotnem delu ni niti ene same formule in le ena skica. Knjiga je poleg tega napisala tako, da je razumljiva širšemu krogu, ne le znanstvenikom.

 

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.