Slovenija
98 ogledov

150-metrski vodni tobogan na Kongresnem trgu

prima tobogan
1/14
Anže Petkovšek
To soboto in nedeljo se je možno na Kongresnem trgu v Ljubljani brezplačno spustiti po 150-metrskem vodnem toboganu.

"Tega danes nismo smeli zamuditi, ampak ne vem, če bomo dočakali spust, čaka se vsaj pol ure" nam je nekaj po četrti uri povedala Almina, ki se je nato odločila, da bodo poskusili kasneje, ko sonce ne bo več tako žgalo. 

Kasneje nam je poslala še nekaj fotografij dolge čakalne vrste. 

Tobogan na Kongresnem trgu | Avtor: A. E. A. E.

Tobogan na Kongresnem trgu | Avtor: A. E. A. E.

Tobogan na Kongresnem trgu | Avtor: A. E. A. E.
Tobogan na Kongresnem trgu | Avtor: A. E. A. E.
Postavitev 150-metrskega tobogana sodi v okvir aktivnosti Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016, zato bo obiskovalce skozi različne vodne, izobraževalne in zabavne aktivnosti ozaveščal o pomenu vode za življenje posameznika in trajnostnem ravnanju z vodnimi viri.

Dogodek ima hkrati dobrodelno noto, saj bo Javno podjetje Vodovod-Kanalizacija v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje 30 otrokom iz socialno šibkejših okolij zagotovilo počitnice na slovenski obali.

Začetek ob 10. uri

Dogodek se je v soboto začel ob 10. uri bo trajal do 21. ure, v nedeljo pa se bo možno po vodi drsati med 10. in 19. uro. Vodovod-kanalizacija želi z dogodkom promovirati slogan "Sem, kar pijem. Pijem vodo iz pipe." Dogodek je zato v največji možni meri organiziran trajnostno in s preudarno porabo vode.

Prima tobogan deluje po principu kroženja vode z minimalnim dotokom, upoštevajoč higienske standarde. Obljubili so, da bodo z vodo ravnali odgovorno in trajnostno, odpadno vodo pa bodo odvedli v Centralno čistilno napravo Ljubljana in jo nato očiščeno vrnili nazaj v naravo. Ocenjena dnevna poraba vode je med 30 in 35 kubičnimi metri. Enaka količina vode je na primer potrebna za proizvodnjo 2,5 kilogramske čokolade ali za izdelavo enega računalnika.

Poleg drsanja po toboganu, je za obiskovalce na voljo še igranje odbojke na vodi, skoki v velikanski akvarij, v parku Zvezda oba dneva gostuje Odprta kuhna, ki bo tokrat organizirana kot piknik na zelenicah parka. Poskrbljeno je tudi za ločevanje odpadkov.

Pridite v kopalkah

Pred uporabo Prima tobogana se je treba registrirati in upoštevati higienska priporočila. Otroci do 8. leta starosti se lahko v spremstvu staršev oziroma skrbnikov spustijo po eni od dveh stez Prima tobogana, sicer pa spuščanje po toboganu v parih ali skupinah ni dovoljeno. Na prizorišču so postavljene tudi kabine za preoblačenje, kljub temu pa obiskovalcem svetujejo naj pridejo v kopalkah ter se s tem izognejo gneči pred kabinami. Vsem, ki se bodo želeli spuščati po Prima Toboganu priporočajo, da s seboj prinesejo blazine oziroma kopalne obroče, saj bo tako spust še prijetnejši.

Uporaba Prima tobogana bo brezplačna in na lastno odgovornost.

Komentarjev 5
  • Skippy 19:18 23.julij 2016.

    Ja, umrl boš, če boš malo na soncu in 3 metre šel peš.

  • glicinija 17:11 23.julij 2016.

    Na Kongresnem VO-KA uredila tobogan. Vnajnarje, Trebeljevo, Janče, Prežganje, Volavlje (vse MOL) pa brez tekoče vode. Leta 2016 !!!! Bravo VO-KA in MOL.

  • Avatar čavez
    čavez 16:31 23.julij 2016.

    Ti in janšisti tudi.