Slovenija
154 ogledov

1500 ljudi preverja pripravljenost na množične nesreče

vaja Saša Despot
Več eksplozij na stadionu Stožice. Obstaja velika verjetnost večjega števila ranjenih in morebitnih smrtnih žrtev. Pomaga ogromno število ljudi. Gre za scenarij množične vaje, ki se je zjutraj začela v Ljubljani, z njo so končali ob 13. uri.

Vaja za primer množične nesreče, ki se je danes po 13. uri zaključila v Ljubljani, je razkrila določene notranje in tudi medresorske težave. A vendarle so službe dobro pripravljene, je po opravljeni vaji ocenil travmatolog Tomaž Herman. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so sprejeli več kot 40 težko in okoli 30 lažje poškodovanih. 

"Vsaka vaja razkrije določene težave in uspešna je, če se sodelujoči iz nje nekaj naučijo ter na podlagi izkušnje popravijo protokole za ravnanje ob večjih nesrečah," je poudaril Herman. Konkretneje o tem, kakšne težave so zaznali, ni želel govoriti.

Pomoč iz ostalih delov države

Na urgenco UKC Ljubljana so okoli 11.20 začela voziti prva reševalna vozila s poškodovanci. Po prvem reševalnem vozilu, ki je pripeljalo ranjenega, so v roku nekaj minut na uvoz urgence pripeljali štirje, kmalu za njimi pa še pet vozil. Reševalne ekipe iz zdravstvenih domov Ljubljana, Trbovlje, Sežana, Domžale, Litija in Tržič so s čeladami na glavi in polno opremo na ramenih hitele nositi poškodovane iz vozil.

Triažna ekipa na vhodu v urgentni blok je vsako reševalno ekipo, ki je pripeljala poškodovanca, povprašala o podrobnostih poškodbe in stanju poškodovanca. Pri tistih, ki so bili pri zavesti, so skušali s pogovorom oceniti, kako prizadeti so. Stanje je bilo hektično, saj so se ves čas mešali sodelujoči v vaji in pravi bolniki, ki so jih z reševalnimi ali osebnimi avtomobili vozili na urgenco.

Medtem ko so reševalci vozili poškodovane na urgenco, se je ekipa policije v Stožicah še pogajala z napadalci, ki so zajeli nekaj talcev. Prva poškodovanca, ki so ju že pred 11. uro pripeljali na urgenco, pa sta bila po besedah direktorja kirurške klinike Matjaža Tavčarja varovana oseba, ki so jo ustrelili na VIP tribuni, ter policist.

 

 

 

 

 

 

V vaji, ki bo trajala do 13.30, sodelujejo ljubljanski in državni štab civilne zaščite, specialna enota policije, helikopterska služba nujne medicinske pomoči in vse intervencijske službe, ki se vključijo v primeru večjih nesreč. Sodeluje okoli 1500 udeležencev.

Urgenca v času vaje običajno obratuje.

Komentarjev 5
  • dragec 18:32 02.april 2016.

    Muslimanski teroristi zajeli Jasari Jansxo

  • s.i.k. 15:30 02.april 2016.

    .kako pa je kej drugače na leto ZaPolnjen tale veleŠtadjon,.. nič več ne piše nič o tem...

  • Avatar Leon
    Leon 14:29 02.april 2016.

    .....ali pa jim dali smejalni plin !