Slovenija
20 ogledov

15o: Vse manj, a bodo vztrajali

Protest 15o
1/4
Anže Petkovšek
Aktivisti Gibanja 15o so se danes v zdesetkanih vrstah znova zbrali na Kongresnem trgu. Svet takšen, kot je zdaj, ne more delovati, so prepričani.

"Še vedno smo tukaj, ker je globalno nekaj narobe," je dejal eden od aktivistov in dodal, da bodo vztrajali "še zelo dolgo", saj se zavedajo, da iz danes na jutri ne bodo veliko dosegli.

Kot so pojasnili na protestnem shodu na Kongresnem trgu, sistem neposredne demokracije deluje in bi lahko deloval tudi na državni oz. globalni ravni.

Kot primer je eden od protestnikov izpostavil švicarsko podjetje, ki že šest let uspešno deluje ravno na tej osnovi. Podjetje namreč vodijo delavci sami, ki se zbirajo na skupščinah in tako sprejemajo odločitve. "To bi lahko bil tudi eden izmed primerov, kako bi lahko svet deloval," je dejal.

Trenutno dogajanje kaže na neuspeh

Po njegovih besedah se zato ne strinjajo s predstavniško oz. parlamentarno politiko. Menijo, da je tudi trenutno notranjepolitično dogajanje v Sloveniji pokazalo, da sedanji sistem ni uspešen. Ob tem pa velik problem ne samo v Sloveniji, temveč tudi globalno, predstavlja tudi sociala.

Ta namreč propada, namesto da bi rasla, saj države služijo na račun malih ljudi in jih izkoriščajo.
Dodal je, da bodo pred Borzo vztrajali tako dolgo, dokler bodo potekali tudi vsi ostali globalni protesti. Vendar pa je poudaril, da tudi pozneje ne bodo "razpadli", temveč bodo verjetno našli neko pisarno ali prostor, kjer se bodo redno dobivali in bodo stvari tekle dalje.

Komentarjev 2
  • Stolp 19:48 15.januar 2012.

    ljalce, ki še goljufajo povrhu, da jim je treba stalno pod prste gledat!

  • Stolp 19:47 15.januar 2012.

    Prav zanima me kako si predstavljajo to neposredno demokracijo: da bi šli za vsak zakon, za vsako odločitev na referendum? Ali kako? Tega še v Švici ni, tam dajo na referendum samo najpomembnejše zakone. Pa še te referendume si lahko ...prikaži več privoščijo ker so bogati.Sistem v katerem so kao delavci odločali smo že imeli. Unikum na svetu, ki je bil v prvih dveh desetletjih po vojni zanimiv za ekonomiste vsega sveta, dokler seveda niso videli da je eksperiment klavrno propadel. Jaz si ne želim njegove ponovitve.In v tistem švicarskem podjetju, kiga omenjajo so verjetno delavci njegovi lastniki. Odkupili so pač delnice (ali pa ga celo sami ustanovili, kar je na zahodu zaradi manj birokracije veliko lažje) in seveda imajo pravico potem do odločanja. Takih podjetij je cela množica na zahodu. Big Deal! Delavec na zahodu že zdavno ni več samo mezdni delavec.Tam npr. stanovalci nekega bloka ustanovijo podjetje, ki jim vodi upravljanje pri nas pa drago plačujemo uprav