Slovenija
21 ogledov

18 tisočim bo štipendija mirovala

Dušan Semolič se boji, da leto 2013 ni realen rok za dosego zastavljenih ciljev. Žurnal24 main
Na novinarski konferenci je sekretar pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Andrej Zorko povedal, da se naj začetek uveljavitve zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev prestavi vsaj za eno leto.

Kot pravijo v zvezi, je nova socialna zakonodaja v več točkah problematična, nanjo pa niso pripravljeni tudi centri za socialno delo (CSD).

Samostojni svetovalec pri ZSSS Goran Lukič je med drugim izpostavil dejstvo, da novi zakon ukinja državne štipendije za dijake, mlajše od 18 let. "Dijaška organizacija Slovenije je opozorila, da bo 18 tisoč mladoletnim dijakom, ki so prejemali štipendijo, le ta mirovala," je povedal Lukič in dodal, da ni jasno, na kakšen način se bo izguba štipendije kompenzirala z otroškim dodatkom. Družine teh dijakov bodo namreč v nekaterih primerih upravičene do višjega otroškega dodatka.

Po njegovem mnenju je problematičen tudi varstveni dodatek, ki ga ureja zakon o socialnovarstvenih prejemkih. Nekateri upravičenci so se namreč ustrašili ob omembi vpisa prepovedi odtujitve in obremenitve nepremičnine v zemljiško knjigo in omejitve pri dedovanju. Ker zaradi tega niso želeli uveljavljati pravice do dodatka, Lukič upa, da bodo pristojni na CSD (kjer se bo po novem zakonu uveljavljalo vse pravice iz javnih sredstev) upravičencem znali jasno razložiti pomen omenjenega.

Zorko je izpostavil, da centri za socialno delo nimajo dovolj zaposlenih za izvajanje določil novega zakona. Dodal je, da je vprašljiv tudi informacijski sistem, ki ga bodo centri uporabljali za reševanje vlog za pridobitev pravic do denarnih prejemkov, subvencij oziroma znižanih plačil. Po njegovih informacijah ga namreč v centrih še niso preizkusili.

Kot pravi, se pojavlja tudi vprašanje verodostojnosti podatkov o vrednosti premoženja in lastništvu, ki so v več bazah in bodo podlaga za sprejemanje odločitev o dodelitvi posamezne socialne pravice.

Predsednik ZSSS Dušan Semolič pa je poudaril, da je treba novo socialno zakonodajo še enkrat pregledati in upoštevati nekatere spremembe. "Eksperimentiranje tu ni dovoljeno," je dejal.

Komentarjev 1
  • privat 09:13 15.april 2012.

    to je šele samozvani sindikat ...sindikat semilčić!! Zdaj nekaj obljublja pred svojo upokojitvijo?? V laganju in v predvezi pravičnosti mu tudi pahor ali janša ne sega do kolen...a kaj čmo če živimo v deželici lažnivcev ,lopovov ,skorupirancev..balkan je zlato v ...prikaži več primerjavi z to deželico tatov!! Če je kriza je kriza za vse!! Vsem izplačati samo sociale dokler se nujni dolgovi ne poplačajo...ne pa braniti delomrzneže ,učitelje ,fašiste ,policaje,lopove,politike,skorupirance,sodnike....