Slovenija
261 ogledov

20 + G + M + B + 13

Sveti trije kralji so po izročilu v dar prinesli zlato, kadilo in miro. Žurnal24 main
Katoličani in evangeličani danes obeležujejo praznik svetih treh kraljev, ki se imenuje tudi praznik Gospodovega razglašenja. Praznik je povezan z božičem, po svetopisemskem izročilu je namreč zvezda kralje vodila do novorojenega Jezusa. Prinesli so mu darila in ga priznali za mesijanskega kralja ter ga "razglasili" med svojimi rojaki.

Kot pojasnjujejo na Slovenski škofovski konferenci, trije kralji, imenovani tudi trije modri, predstavljajo zastopnike poganskih narodov. Preko njih so bili h Kristusu pritegnjeni vsi narodi, kar pomeni tudi začetek misijonskega poslanstva Cerkve.

V Svetem pismu število modrih, ki so prišli obiskat Jezusa, ni navedeno, Matejev evangelij navaja le, da so prinesli troje daril - zlato, kadilo ter miro. Od tod tudi sklep, da so bili darovalci trije, iz legend pa izhajajo njihova imena: Gašper, Miha in Boltežar.

Večer pred praznikom je v Katoliški cerkvi tretji sveti večer, prvi je pred božičem, drugi pa pred novim letom. Ob teh večerih je na Slovenskem v navadi kropljenje z blagoslovljeno vodo in kajenje s kadilom po vseh prostorih hiše. Na vhodna vrata pa ob tem napišejo začetnice imen treh kraljev z letnico novega leta: 20 + G + M + B + 13.

Evangeličani takšnih običajev ne poznajo. Po ljudskem običaju pa se otroci oblečejo v tri kralje in gredo od hiše do hiše. Z bogoslužji bodo sicer praznik danes obeležili tako v Katoliški kot Evangeličanski cerkvi.

Komentarjev 2
  • Nemec 16:57 06.januar 2013.

    To se pise "20 + C + M + B + 13" in ne "20 + G + M + B + 13". Ker crte ne stoijo za ime kraljev ampak za "C"hristus "M"ansionem "B"enedicat.

  • gec 13:41 06.januar 2013.

    VSEM SLOVENKAM IN SLOVENCEM ŽELIM VESEL PRAZNIK SVETIH TREH KRALJEV.