Slovenija
16 ogledov

20 odstotkov slovenskih otrok je ustrahovanih

UNICEF, Varne točke UNICEF Slovenija
UNICEF Slovenija nadaljuje s projektom varnih točk, kamor se lahko zatečejo otroci v stiski. V letošnjem letu je pomoč koristilo sto otrok, po najnovejši raziskavi pa bi pomoč potrebovalo bistveno več otrok v Sloveniji, ki so bodisi ne upajo po pomoč bodisi za to obliko niti ne vedo.

Vsak otrok ima pravico, da je zaščiten pred nasiljem. In vendar se nasilje nad otroki v različnih oblikah vsakodnevno pojavlja v vseh državah sveta, tudi v Sloveniji, opozarja najnovejša UNICEF-ova raziskava. »V Sloveniji je bilo v zadnjih mesecih ustrahovanih 20 odstotkov otrok, starih med 13 in 15 let. 40 odstotkov otrok je bilo v zadnjem letu udeleženih v pretepu,« izpostavlja Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija. Nasilje otrokom ne povzroča zgolj fizičnih poškodb in ran, temveč za seboj pušča tudi psihične posledice. Vpliva na njihovo fizično in mentalno zdravje, ogroža učne sposobnosti, druženje z vrstniki in negativno vpliva na njihov razvoj. »Prepogosto nasilje ostane nevidno, saj se pojavlja za zaprtimi vrati, daleč od oči javnosti ali pa si javnost namenoma zatiska oči pred njim. Zaradi strahu pogosto ostane neprijavljeno,« je poudaril Bergoč.

Otroci se lahko zatečejo v UNICEF-ove Varne točke, ki so v dvanajstih letih zaživele že v 30-tih krajih po Sloveniji, v njih pa sodeluje že več kot tisoč prostovoljcev. V devetih mesecih letošnjega leta se je v UNICEF-ove Varne točke obrnilo sto otrok v stiski: v 27 primerih so se otroci znašli v resnejših težavah, ko je bilo potrebno posredovanje strokovnih služb, saj so primeri zajemali medvrstniško nasilje, nadlegovanje in družinske spore. V vsaj 73 primerih pa so se otroci znašli v manjših težavah.

Otroci lahko UNICEF-ove Varne točke prepoznajo po posebni nalepki - smejoči se hišici, ki je nameščena ob vhodu na vidnem mestu. Gre namreč za različne javne prostore kot so knjižnice, zavarovalnice, lekarne, cvetličarne, mladinski centri, trgovine, celo vulkanizerski servisi in podobno, v katerih so prisotni ljudje, ki nudijo otrokom trenutno zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski. Ti so usposobljeni za pomoč otrokom, saj se udeležijo posebnega izobraževanja, ki ga zanje organizira UNICEF Slovenija in jih seznani, kako pomagati otrokom v stiski.

»Mladi se lahko znajdete pred težavami, ki se vam zdijo nepremostljive in grozne, a s pomočjo odraslega se lahko razblinijo ali postanejo znosnejše. V UNICEF-ovih Varnih točkah vas čakajo ljudje, ki vam bodo prisluhnili in pomagali, pa naj bo to pri pozabljenem telefonu, zaradi česar ne morete poklicati staršev, ali pri čem resnejšem. Pogumno stopite skozi vrata s smejočim obrazom na modri nalepki in kmalu bo nasmeh tudi na vašem obrazu,« je otroke in mladostnike na novinarski konferenci pozval Boštjan Gorenc Pižama, promotor UNICEF-ovega projekta Varne točke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.