Slovenija
30 ogledov

200 delavcev v strahu

Slavko Kanalec, glavni direktor Acronija, govoric o odpuščanju delavcev tudi pre Žurnal24 main
Acroni. Govorice o odpuščanjih. Uprava molči, sindikata ogorčena. Naročil pa toliko, da delavcev celo primanjkuje.

Jesenice. “Govori se vse mogoče; omenja se racionalizacija, a od vodstva nismo dobili še niti enega uradnega papirja. Smo v popolni blokadi informacij,” je za Žurnal dejal Klemen Drobič, predsednik sindikata Neodvisnost v Acroniju.

Poslovanje
Naročila
. Acroni za uspešno poslovanje na mesec potrebuje vsaj 24 tisoč ton zagotovljene prodaje. Glavni direktor Slavko Kanalec je novembra lani napovedal, da bodo leto končali s 430 milijoni evrov prihodkov, 320 tisoč tonami prodaje in dobičkom okoli ničle. Za naložbe so lani namenili 40 milijonov evrov, letos pa naj bi jih 34 milijonov.

V podjetju so se razširile govorice, da naj bi letos brez dela ostalo okoli 200 delavcev. Zaposleni o trenutnih razmerah v Acroniju govorijo le stežka, saj se bojijo, da se bodo znašli na seznamih presežnih delavcev. Povedali so, da so deležni tudi mobinga. Izvedeli smo še, da naj bi po tem, ko je v podjetju zaokrožil zapisnik sestanka, na katerem so se pogovarjali o odpuščanju, po elektronski pošti sledila grožnja uprave, da bo kakršnokoli posredovanje podatkov huda kršitev delovnih obveznosti. “Delavci živimo v strahu. Govori se, da Kanalec (Slavko, op. a.) solira, da se ga podrejeni bojijo in da vodstvo Slovenske industrije jekla o tem ne ve ničesar. V ozadju naj bi bili zahteve ruskih lastnikov in Kanalčev mandat, ki naj bi potekel aprila oziroma maja,” so povedali zaposleni, ki niso želeli biti imenovani.

Pripravljajo sezname
Govorice o nameravanem odpuščanju smo želeli preveriti pri Kanalcu, glavnem direktorju Acronija, a so nam iz službe za stike z javnostmi sporočili, da to ne bo mogoče. Odgovor na naše vprašanje, zakaj ne, je bil prav tako kratek: “Razlog je trenutna prezasedenost gospoda Kanalca.

33 tisoč ton izdelkov na mesec odpremijo v Acroniju.

Molka pa so deležni tudi v obeh sindikatih. “Direktor dela vse mimo sindikata. Prihodnji teden se bomo z vodstvom našega sindikata odločili, kako bomo ukrepali,” je dejal Drobič. Ogorčen je tudi Marjan Žurman, predsednik Acronijevega sindikata Skei, ki pravi, da ga skrbijo nenehni pritiski na zaposlene. “Kanalec od vodij obratov zahteva, da pripravijo sezname odvečnih delavcev, in zaposlene je strah, zelo strah. Neverjetno je, da delamo v treh izmenah; naročil je neomejeno, delavcev v proizvodnji pa celo primanjkuje. To je nemogoče razumeti!” je pojasnil. Tudi v kranjski službi Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje o odpuščanju ne vedo ničesar. “Iz Acronija nismo dobili še nobenega obvestila o presežkih. Po zakonu so nas delodajalci dolžni obvestiti, in sicer potem ko je pripravljen program tehnoloških presežkov,” je dejala Dragica Ribnikar, direktorica omenjene službe.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.