Slovenija
9033 ogledov

Ministrstvo 200 Slovencem poslalo sporočilo: "Vsi boste aretirani!"

mobilni telefon telefon
Nekateri uporabniki storitev državne e-uprave so v torek prejeli SMS sporočilo z besedilom: "Vsi boste aretirani!".

Na dvesto telefonskih številk je bilo poslano SMS sporočilo z nenavadnim besedilom. Obvestilo, da bo "aretiran", je med drugim prejel uporabnik, ki je prek portala eVEM izrazil interes za cepljenje, poroča RTV Slovenija. Slabih 45 minut kasneje je prejel še eno sporočilo, v katerem je bilo opravičilo "zaradi neljubega pripetljaja pri testiranju masovnega pošiljanja sporočil z napačnim in neustreznim besedilom". 

O dogodku je bila obveščena policija, ki je preverjala, ali gre za kaznivo dejanje napada na informacijski sistem. Na podlagi zbranih obvestil so ugotovili, da temu ni tako. O dogodku je bila obveščena tudi uprava za informacijsko varnost, kjer so tudi ugotovili, da ni šlo za incident v skladu z zakonom o informacijski varnosti. Prav tako niso bili z incidentom seznanjeni na ministrstvu za javno upravo. 

Na koncu se je izkazalo, da je množično testiranje izvedlo zunanje ministrstvo oziroma njihova služba, ki bo skrbela za predsedovanje Slovenije Evropskemu svetu, piše portal MMC. Kot so na ministrstvu pojasnili, je šlo za človeško napako pri testiranju. Dodali so, da je testiranje izvajal zaposleni sodelavec za čas predsedovanja. Pojasnili so, da je šlo za nepremišljenost glede vsebine testnega sporočila in za napako pri določitvi kroga prejemnikov obvestila. Na ministrstvu so pojasnili, da so bili za testiranje uporabljeni samo kontaktni podatki oseb prijaviteljev. 

Ministrstvo za zunanje zadeve bo storitev množičnega pošiljanja SMS sporočil uporabljalo za namen "takojšnjega sporočanja o spremembah znotraj posameznega dogodka predsedovanja", so pojasnili za omenjeni portal. "Obveščanje je namenjeno osebam, ki so prijavljene na dogodek oziroma sodelujejo pri določenem dogodku." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • eminenca 14:10 13.maj 2021.

    res bi blo lepo , če bi se nehal delat norca iz folka, ... dodam pa samo še to, da si vtaknite vaše predsedovanje nekam, sej se ve kam

  • Avatar Leon
    Leon 11:35 13.maj 2021.

    Kaj bi se zgodilo ,če bi pomotoma državljan XY poslal podobno SMS sporočilo Hojsu ? Takoj bi bile grožnje ,terorizem in nadlegovanje državljana .

  • Boris 11:19 13.maj 2021.

    Srčkano.