Slovenija
43 ogledov

200 odstotkov več pritožb

Delavec Anže Petkovšek
Človekove pravice. Poti reševanja pritožb predolge, nadzorniki pa neodzivni, opozarjajo v uradu varuha.

"Prepočasnost oziroma neodzivnost nadzornih mehanizmov, tako inšpekcijskih služb kot vseh preostalih, je najbolj pereča težava pri reševanju pritožb," razlaga namestnica varuha človekovih pravic Kornelija Marzel. V uradu varuha človekovih pravic so lani dobili za okoli 200 odstotkov več pobud, ki so povezane s socialno in ekonomsko stisko ljudi. "Številni pravijo, da smo njihovo zadnje upanje," dodaja varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Plače in prispevki


Na delovnopravnem področju je po ugotovitvah urada varuha še vedno najpogostejše neizplačevanje plač in prispevkov. "Poti reševanja pritožb so dolgotrajne in zamudne. Velikokrat ugotovimo, da ko delavec na sodišču vendarle doseže pravico, ni več denarja, da bi bil lahko izplačan," pravi Marzelova. "Kadar se neka pravica vzame, se to zgodi zelo hitro – v nekaj dneh ali mesecih –, kadar pa je treba ugotovljeno krivico popraviti, to traja in traja, tudi več kot eno leto," dodaja namestnik varuha Jernej Rovšek.

Poleg neizplačevanja plač in prispevkov sta najpogostejši težavi mobing in šikaniranje na delovnem mestu. Marzelova pojasnjuje, da se pojavljata predvsem v javnem sektorju ob vsakokratni menjavi oblasti: "Tudi tukaj ugotavljamo, da so poti tako za ugotavljanje tovrstnih pojavov kot za ukrepanje dolgotrajne in zamudne oziroma sploh ne ponujajo ustrezne zaščite tistim, ki se znajdejo v teh situacijah."

Tretja problematika po številu pritožb, ki jih dobijo v uradu, pa je prekernost zaposlovanja, s katero se največkrat spopadajo novinarji in zaposleni v kulturi.

 

Komentarjev 1
  • Scott 14:03 26.februar 2014.

    Čudno, ko pa je v enem letu po besedah premierke situacija v Sloveniji na vseh področjih znatno boljša.?Res čudno?