Slovenija
100 ogledov

200 sekund pri 6.100 km/h

Grafična upodobitev waweriderja. Do konca leta naj bi naredili še nekaj testov z
1/2
Žurnal24 main
Američani so postavili nov rekord v dolžini supersoničnega leta. Plovilo X-51A je blizu petih machev letelo kar 200 sekund.

Brezpilotnega X-51A Waveriderja (jahača valov) je visoko pod nebo ponesel legendarni bombnik B-52. Tam se je X-51A ločil, obenem pa se je zagnal raketni motor pomožne enote. Ta je plovilo pospešilo do hitrosti 4,8 macha (5.875 km/h), ko se je šele prižgal glavni t. i. scramjet motor letala.

V zavihku VIDEO si oglejte simulacijo leta.

Predhodnik X-43 je še vedno nosilec hitrostnega rekorda, saj je letel s hitrostjo kar 12.144 km/h (mach 9.8)

Slednji je nato plovilo gnal po nebu s hitrostjo 5 machov (6.120 km/h), faza pa je trajala kar 200 sekund oziroma desetkrat dlje od dosedanjega rekorda predhodnega testnega plovila X-43. Ko je goriva zmanjkalo, je letalo padlo v Tihi ocean.

Desetkrat dlje
Čeprav ne gre za najhitrejši let na svetu, pa so znanstveniki navdušeni. X-51A je namreč v nasprotju s podobnimi supersoničnimi testnimi plovili poganjalo povsem običajno letalsko gorivo, poleg tega pa so naredili velik korak naprej v času delovanja scramjet motorja.

Prvi je prek hitrosti zvoka (1.115 km/h) leta 1947 poletel Chuck Yaeger

Njegova posebnost v primerjavi z običajnimi reakcijskimi motorji, ki lahko dosegajo hitrosti do 2,5 macha, je, da nima ventilatorja in ima zelo malo sestavnih delov. Strokovnjaki tehnologijo opisujejo za podoben korak, kot je bil preskok iz propelerskih na reaktivne motorje, v bodočih desetletjih pa naj bi revolucionirali polete. Še prej naj bi jih uporabljali kot pogonske motorje za bojne izstrelke, a morajo strokovnjaki do takrat opraviti še veliko testov in prilagoditev. Med drugim je scramjet motor mogoče zagnati šele, ko plovilo že doseže visoke hitrosti, pri katerih je omogočen zadosten pretok zraka skozenj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.