Slovenija
24 ogledov

2.000 podpisov v enem tednu

Protest študentov Anže Petkovšek
Spletna peticija. Študenti proti zakonu.

Danes bodo študenti pred izredno sejo odbora za visoko šolstvo poslancem predali peticijo. V njej nasprotujejo noveli zakona o visokem šolstvu. Peticijo je v nekaj dneh podpisalo dva tisoč ljudi.

Obetajo se odpuščanja

Vlada trdi, da morajo s sprejetjem novele pohiteti, da ohranijo veljavnost diplom dveh največjih univerz, ki naj bi zamudile rok za obnovitev akreditacij. Tako ljubljanska univerza kot Nacionalna agencija Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis) to zanikata. Podpisniki peticije so prepričani, da je namen novele “prilagajanje kriznim razmeram, ki jih je ustvarila vlada, in odpiranje visokošolskega prostora tujim in zasebnim fakultetam”. Menijo, da bodo lahko po novem vodstva fakultet večala normative, kar “v kontekstu slabega finančnega stanja pomeni odpuščanje in večanje obremenjenosti tistih, ki bodo službo obdržali”.

Izguba strokovnega nadzora

Duhove buri tudi nov model sestave Nakvisa, ki podeljuje akreditacije fakultetam. “Vlada ne bi več le potrjevala članov sveta, ampak bi jih kar imenovala. Tak političen nadzor pomeni lažje ustanavljanje fakultet in univerz s strani ljudi, ki so povezani z vladajočo stranko,” so prepričani. Ureditvi nasprotujejo tudi v Nakvisu, kjer pravijo, “da predlagana ureditev agenciji ne bi več omogočala delovanja v skladu z evropskimi standardi”.

Komentarjev 1
  • dragec 09:13 18.september 2012.

    Vsaka oblast se boji prav študentov in študentskih demonstracij ter upora.