Slovenija
25 ogledov

2,2 milijona za Murine delavce

(Foto: Nino Verdnik) Žurnal24 main
Evropska komisija danes izplačala 2,2 milijona evrov pomoči za 2554 nekdanjih delavcev Mure. Denar namenjen za pomoč pri iskanju zaposlitve, pridobivanje dodatnih znanj, spodbujanje podjetništva.

Evropska komisija je iz globalizacijskega sklada danes izplačala 2,2 milijona evrov pomoči za 2554 nekdanjih delavcev Mure.

Za projekt pomoči Murinim delavcem, sofinanciran iz ESPG, je ministrstvo do zdaj porabilo
okoli 800 tisoč evrov.

"Ukrepi, ki so namenjeni presežnim delavcem družbe Mura, d. d., in bodo sofinancirani iz Evropskega sklada za prilagoditev globalizaciji (ESPG), se izvajajo že od oktobra 2009, zaključili pa se bodo konec junija letos.
Aktivnosti so do odobritve sredstev financirane izključno iz Proračuna RS, natančneje iz proračunske postavke ministrstva. Glede na to, da se aktivnosti izvajajo že dalj časa, to pomeni, da je večina denarja do nakazila že porabljena,"
so za zurnal24.si pojasnili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Denar ne gre v roke delavcem
Finančnih sredstev ne prejmejo delavci neposredno, pač pa se za njimi financirajo aktivnosti, ki jih zanje izvajajo Zavod RS za zaposlovanje in druge
institucije, pa so na naše vprašanje, kakšne neposredne koristi bodo imeli od konkrente pomoči delavci, odgovorili na ministrstvu.

Evropska komisija je 2,2 milijona evrov za 2554 nekdanjih delavcev Mure odobrila oktobra lani, Svet EU pa konec novembra lani. Nato je dodelitev teh sredstev sredi decembra lani potrdil še Evropski parlament.

"Sredstva so namenjena financiranju ukrepov na trgu dela, ki se že izvajajo, kot so na primer pomoč pri iskanju zaposlitve, pridobivanje dodatnih znanj, pomoč pri spodbujanju podjetništva, motivacijske delavnice in podobno," so še dodali.

Evropska komisija je sicer danes 17,1 milijona evrov iz Evropskega sklada za prilagoditev globalizaciji nakazala še Nemčiji, Nizozemski, Poljski in Španiji.

Zadovoljni z višino sredstev
Na ministrstvu za delo so z višino odobrenih sredstev zadovoljni, saj je ta natanko takšna, kot je bila določena ob oddaji vloge ministrstva in kot to določa uredba o ESPG, ki predvideva 65-odstotno stopnjo financiranja, so pojasnili. Vloga je bila odobrena na začetku marca 2011, denarna sredstva so bila nakazana 24. marca 2011.

Na naše vprašanje, ali se prijave v konkretni sklad (ESPG) za naše delavce dejansko izplačajo oziroma ali obstajajo ugodnejši skladi, pa so odgovorili, da je za Slovenijo ugodnejši Evropski socialni sklad (ESS), pri katerem je stopnja financiranja 85-odstotna.

Vlado pozivam, da čim prej najdejo 35 odstotkov, ki jih mora država članica dodati sama.
Jelko Kacin, evropski poslanec
Pomoč tudi za 5000 drugih delavcev
Z odobrenimi sredstvi bodo poleg 2554 delavcem Mure pomagali tudi pri iskanju zaposlitve skoraj 5000 odpuščenih delavcev, ki so izgubili delo v sektorjih, kot so avtomobilska industrija, trgovina, kamnoseštvo in obdelava naravnega kamna, tekstilna industrija ter proizvodnja strojev in strojne opreme.

Slovenija je za pomoč 2554 odpuščenim presežnim delavcem nekdanjega pomurskega tekstilnega velikana aprila lani zaprosila za dobra 2,2 milijona evrov, sama pa bo prispevala 1,2 milijona evrov.

Do pomoči upravičeni tudi delavci Vegrada in Preventa
Pomoč iz ESPG je pozdravil tudi evropski poslanec Jelko Kacin. "To je bil prvi primer prijave za sredstva Sklada iz Slovenije, in izkazal se je kot dosegljiv in uspešen," je dejal Kacin in poudaril, da si želi, da ne bi ostal tudi zadnji in edini. Še precej delavcev Vegrada in Preventa je upravičenih do sredstev iz tega sklada in vlada s takoimenovanim "preučevanjem možnosti za vlogo" v teh dveh primerih predolgo zavlačuje, meni Kacin.

"Celotna panoga gradbeništva, še posebej v luči najverjetnejšega stečaja SCT je prav tako lahko primer, a zato ni potrebno čakati še eno leto. Kriteriji so zelo enostavni, zato pristojno ministrstvo in vlado pozivam, da čim prej najdejo 35 odstotkov, ki jih mora država članica dodati sama, saj so sredstva vložena v prekvalificiranje in druge oblike aktivne politike zaposlovanja dobro naložena sredstva, ki bodo v prihodnosti prinesla nova delovna mesta in zagon novih panog," je dodal Kacin, ki meni, da mora Vlada vlogi za Vegrad in Prevent vložiti čim prej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.