Slovenija
10 ogledov

23 bi jih šlo v KPK

Predstavitev nove KPK Saša Despot
Za namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) se je prijavilo 23 kandidatov.

"Glede na število prijavljenih kandidatk in kandidatov predsednik republike upa, da bo imel možnost izbirati med več kandidati in v maju imenovati oba namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK)," so sporočili iz urada Boruta Pahorja.


Rok za prijavo na poziv se je iztekel danes ob 15. uri. Kandidata bosta nadomestila Jurija Fermeta in Darka Stareta, ki sta se funkciji odpovedala, še preden sta dejansko začela delati.
Stare je v svoji odstopni izjavi zapisal, da ni več prepričan v to, da je bil postopek izbire in imenovanja pošten in korekten. Tudi Ferme ni želel opravljati te funkcije, ker "so okoliščine, ki so po imenovanju KPK v javnosti dobile tako vsebino, ki ni dobra popotnica uresničevanju nalog".
 

Čaka se tudi člane izbirne komisije

Ko bodo izbrani tudi vsi člani izbirne komisije (predstavnik vlade, državnega zbora, kvalificiranih nevladnih organizacij, sodnega sveta in uradniškega sveta), bo generalna sekretarka urada predsednika v skladu z zakonom sklicala prvo sejo izbirne komisije.

Izbirna komisija bo najpozneje v 30 dneh po prvi seji preverila izpolnjevanje pogojev in ocenila primernost kandidatov za namestnika predsednika KPK ter seznam primernih kandidatov posredovala predsedniku. Pahor bo nato namestnika imenoval v roku 30 dni.

Komentarjev 3
  • dragec 11:33 15.april 2014.

    za člane KPK predlagam Jerovška in Breznika. ......dobra kombinacija,...ha

  • Veteran 21:42 14.april 2014.

    23 pajacev za KPK!!

  • allstarr111 18:07 14.april 2014.

    jest jest :)